Huidteveel in de onderoogleden (onderooglidcorrectie)

Huidteveel in de onderoogleden is een vaak familiaire aandoening waarbij verslapping en elasticiteitsverlies van de huid kan leiden tot een cosmetisch storend overschot aan huid. Vaak gaat huidoverschot gepaard met uitpuilende vetpockets (wallen onder de ogen).

Behandeling van dermatochalasis

De ooglidcorrectie (behandeling van dermatochalasis) bestaat uit het chirurgisch verwijderen van het teveel aan huid (met de onderliggende spier die aan de huid vastzit). Daarna wordt het teveel aan het hieronder liggende oogkasvet verwijderd. Eventueel aanwezige ooglidslapte wordt gecorrigeerd door het ooglid aan de zijkant in te korten en te fixeren.

Wat er moet worden verwijderd varieert per patiënt (en per ooglid). Soms moet er voornamelijk huid worden verwijderd, soms gaat het juist om het verwijderen van vet. Indien er sprake is van vetophopingen zonder huidteveel wordt een andere operatie-techiek gebruikt: hierbij wordt de huid intact gelaten en wordt het vetteveel weggehaald via de binnenkant van het ooglid ("transconjunctivale" techniek). Bij deze ooglidcorrectie worden geen hechtingen gebruikt!

Hieronder volgt de beschrijving van de ooglidcorrectie in het geval van een huid- en vetteveel in de onderoogleden.

De operatie

Afbeelding 1

Uw gezicht wordt gereinigd met zeep, u krijgt steriele doeken over u heen, maar uw gezicht wordt niet afgedekt. Eerst wordt met een viltstift op de oogleden de plaats van de eerste huidsnede aangetekend. Deze bevindt zich enkele millimeters onder de wimperrij, in de natuurlijke huidplooi.

Hierna worden injecties met plaatselijke verdoving gegeven onder de te verwijderen huid (lidocaine 1 % met 1: 100.000 adrenaline). Deze injecties kunnen wat pijnlijk zijn, ongeveer vergelijkbaar met verdoving bij de tandarts. Na de verdoving voelt u weinig of niets meer van de operatie, soms is het weghalen van vet wat gevoelig.

Nadat de verdoving is gegeven wordt het ooglid en hierna het bindweefselschot geopend (zie afbeelding 1).

Afbeelding 2

Het teveel aan vet wordt verwijderd. Vervolgens wordt zo nodig het ooglid horizontaal ingekort en gefixeerd met oplosbare hechtingen (zie afbeelding 2).

Het teveel aan huid wordt verwijderd. Tijdens de operatie zullen we u af en toe vragen naar boven te kijken en de mond wijd open te doen om te bepalen hoeveel huid er weggenomen kan worden. Om het effect van de zwaartekracht tegen te gaan wordt het onderooglid en indirect de wang aan de zijkant 'opgehangen' met diepe hechtingen. Aan het einde van de ingreep wordt de wond in het ooglid gehecht met een dunne doorlopende hechting. Doordat het litteken de natuurlijke huidlijnen van het ooglid volgt is het - na genezing - (vrijwel) niet zichtbaar ('hidden incision').

Afbeelding 3

We gebruiken hiervoor geen zelfoplossende hechtingen; die reageren met de huid, waardoor de littekens minder mooi worden (zie afbeelding 3). De ingreep duurt 1 tot 1,5 uur (twee oogleden).

Na de operatie krijgt u eventueel gedurende 15 minuten een ijsbril op en controleren we of er geen nabloedingen optreden. Wanneer dat niet het geval is kunt u naar huis. U krijgt geen verband op de ogen en uw gezichtsvermogen blijft normaal. De oogleden zijn de eerste week in meer of mindere mate blauw en gezwollen. Soms zakken de blauwe plekken uit in de wangstreek. Dit is niets om u ongerust over te maken; de zwelling en blauwe plekken trekken geleidelijk weg. Na één week zijn de blauwe plekken al aardig afgenomen en na twee weken bent u weer redelijk toonbaar. Om het uiteindelijke resultaat te kunnen beoordelen moet u twee maanden geduld hebben.

Het uiteindelijke operatieresultaat

Wij vinden het van groot belang dat u goed geïnformeerd bent. Daarom worden de meest voorkomende bijwerkingen, maar ook de zeldzame complicaties uitgebreid beschreven. We kunnen u echter ook geruststellen: bij correctie van huidteveel in de onderoogleden treden zelden problemen op en vrijwel alle patiënten zijn zeer tevreden met het resultaat van de operatie.

De verzekering

Correctie van onderliddermatochalasis wordt door de zorgverzekeraars tot de cosmetische chirurgie gerekend. Derhalve valt deze ingreep (meestal) niet tot de verzekerde zorg, ook niet wanneer het huid- en/of vetteveel een gevolg is van een ziekte, bijvoorbeeld de oogziekte van Graves.

Operatie door Oogziekenhuis Focuskliniek

Patiënten die deze operatie wensen, worden door ons dan ook doorverwezen naar Oogziekenhuis Focuskliniek. Oogziekenhuis Focuskliniek is de kliniek van Het Oogziekenhuis Rotterdam waar de volgende behandelingen mogelijk zijn: lasercorrectie van de ogen (PRK/LASEK, PTK, LASIK), implantlenzen en ooglidcorrecties.