Huidteveel in de onderoogleden (onderooglidcorrectie)


Huidteveel in de onderoogleden is een vaak familiaire aandoening waarbij verslapping en elasticiteitsverlies van de huid kan leiden tot een cosmetisch storend overschot aan huid. Vaak gaat huidoverschot gepaard met uitpuilende vetpockets (wallen onder de ogen).

Controle na de operatie

De hechtingen kunnen na 5-7 dagen verwijderd worden. U krijgt hiervoor een afspraak, maar desgewenst kan ook uw huisarts de hechtingen verwijderen. U krijgt na de operatie altijd een brief voor de huisarts mee.

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van medicijnen met Aspirine of Ascal en het gebruik van bloedverdunnende medicijnen via de trombosedienst kan bij ooglidoperaties ernstige complicaties veroorzaken. Met het gebruik van deze medicijnen moet tijdig voor de operatie worden gestopt. Ook diverse pijnstillers / ontstekingsremmers (NSAID's) kunnen de bloedstolling beïnvloeden en mogen rondom de operatie niet ingenomen worden. Paracetamol kan probleemloos gebruikt worden. Zie hiervoor de informatie over bloedverdunners.

Bijwerkingen en complicaties

Vrijwel al onze patiënten zijn tevreden met het resultaat van de correctie van dermatochalasis van de onderoogleden. Evenals bij alle andere chirurgische ingrepen komen ook bij deze operatie een aantal bijwerkingen en complicaties voor. We noemen hier zowel zeldzame, ernstige complicaties als minder ernstige, vaker voorkomende bijwerkingen.

Asymmetrie van de onderoogleden
Ook na een zeer zorgvuldig uitgevoerde operatie kan het voorkomen dat er een verschil in hoogte bestaat tussen het rechter en linker onderooglid. Vaak is deze asymmetrie ook al vóór de operatie aanwezig.  Een geringe asymmetrie is trouwens normaal, zowel voor als na de ooglidcorrectie. Wanneer er na enkele maanden nog een duidelijke en storende asymmetrie bestaat is dit soms te verhelpen door een aanvullende ingreep.

Littekens
Littekens zijn niet alleen het gevolg van de operatietechniek, ze zijn ook het gevolg van de reactie van de huid op de operatie. Wanneer wonden bij u in het algemeen mooi genezen heeft u meer kans op een mooi litteken dan iemand bij wie littekens altijd goed zichtbaar zijn. Stoppen met roken bevordert een fraaie genezing. Met littekens moet u geduld hebben: pas na een jaar is er een eindsituatie ontstaan. Overigens proberen wij het litteken zoveel mogelijk in de huidplooi van het onderooglid te plaatsen, zodat het zo min mogelijk zichtbaar is.

Zwelling van het ooglid en ongevoeligheid van de lidrand
De ooglidcorrectie leidt tot tijdelijke verslechtering van de lymfeafvoer, waardoor een deel van het ooglid na de operatie dikker is. Dit verdwijnt geleidelijk, maar het duurt vaak enige maanden voor het ooglid volledig normaal is. Dit geldt ook voor het gevoel in het ooglid. Tijdens de operatie worden de zenuwen in de huid doorgesneden. Ook dit herstelt zich in de loop van enige maanden.
 
Cysten
Bij de plek waar met de hechtnaald door de huid gestoken is kunnen zich soms kleine gele bobbeltjes (inclusiecystes) ontwikkelen. Meestal verdwijnen die spontaan.
 
Een zandgevoel en irritatie van het oog door uitdroging
Doordat huid en spier uit het onderooglid worden verwijderd en door het genezingsproces van het litteken kan de sluitfunctie van het ooglid enigszins verminderen, vooral de eerste maanden na de operatie. Hierdoor kan bij patiënten die al een traanfilm van matige kwaliteit of een lage traanproductie hebben geringe uitdroging van het hoornvlies optreden, wat het gevoel kan veroorzaken of er zand in het oog zit. Dit is een zeldzame complicatie, die echter zeer hinderlijk kan zijn. Bij patiënten met een slechte traanfilm zullen we de mogelijkheid dat dit probleem optreedt bespreken, maar ook bij normale patiënten kan de afwijking in zeldzame gevallen als een onwelkome verrassing optreden. Helaas bestaat er geen waterdichte methode het optreden van deze complicatie in alle gevallen te voorspellen. De behandeling bestaat uit het gebruik van kunsttranen.

Een uitpuilend oog door een nabloeding

Zeer zeldzaam kan er na een ooglidoperatie een bloeding in de oogkas optreden. Dit is echter een zeer ernstige complicatie. Wanneer de bloeding uitpuilen van het oog veroorzaakt moet u onmiddellijk terugkomen naar Het Oogziekenhuis! Een dergelijke bloeding kan namelijk op de oogzenuw drukken en daarmee blindheid veroorzaken. Gelukkig is deze complicatie zeer zeldzaam (een blind oog door deze complicatie is bij ons nog niet voorgekomen).

Valpreventie

Na het druppelen of na de behandeling kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen