Infarct van de oogzenuw (AION)


AION is de afkorting voor een infarct van de oogzenuw (Anterieure Ischemische Optico Neuropathie). Bij het grootste deel van de patiënten ontstaat dit infarct door een tijdelijke of blijvende afsluiting van de kleine bloedvaatjes die de oogzenuw van bloed voorzien. Bij een infarct van de oogzenuw komt er te weinig zuurstof in de zenuw en zenuwvezels. Hierdoor functioneren de zenuwvezels niet goed meer.

Onderzoeken

De oogarts doet een uitgebreid oogheelkundig onderzoek. Er wordt ook altijd bloedonderzoek gedaan om een vaatontsteking uit te sluiten. Een onderzoek van het gezichtsveld wordt gedaan om afwijkingen vast te leggen, eventueel ook van het gezonde oog. Soms wordt er nog aanvullend onderzoek in de vorm van foto's met contrastvloeistof (fluorescentie angiografie) gedaan.

Bij een klein aantal patiënten lijkt de aandoening eerst op een infarct, maar wordt bij verdere controles toch aan een neurologische aandoening gedacht. In dat geval wordt u voor verder onderzoek doorgestuurd (een CT scan of MRI scan), of u krijgt een verwijzing naar de neuroloog.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen