Infectie en zwelling van de oogleden


Infectie/ontsteking van het ooglid is een aandoening waarbij een of meerdere oogleden focaal of diffuus verdikt en  rood verkleurd is/zijn.

Chronische ontsteking van de ooglidranden (blepharitis)

Ontsteking van de ooglidranden komt erg vaak voor. Het veroorzaakt roodomrande ogen en een (lichte) irritatie of branderigheid van de ogen en oogleden. Vaak vormen zich kleine korsten tussen de oogharen. In ernstige gevallen kunnen er wondjes op de lidrand van het ooglid optreden, evenals verlies van oogharen.

De ontsteking wordt veroorzaakt door een combinatie van een chronische bacteriële infectie van de ooglidrand en de haarfollikels en de afweerreactie van het lichaam op deze infectie. Afscheidingsproducten van de bacteriën kunnen soms ook een ontsteking van het oog zelf veroorzaken. De precieze oorzaak van de ontsteking is onbekend. Wel komt blepharitis vaker voor bij mensen die al afwijkingen van de huid hebben, zoals eczeem, rosacea en psoriasis.

In niet al te ernstige gevallen kan blepharitis behandeld worden door de ooglidranden tweemaal daags te reinigen d.m.v. een wattenstokje, bevochtigd met water waaraan eventueel een druppeltje babyshampoo is toegevoegd. Wanneer de afwijking hier onvoldoende op reageert kan het poetsen van de ooglidranden worden gecombineerd met het (na het poetsen) aanbrengen van een antibioticagel of -zalf (fusidinezuur ooggel 1% of chlooramphencol oogzalf 1%) op de ooglidranden. Eventueel kan ook een zalf worden gebruikt met een combinatie van een antibioticum en een corticosteroid. Langdurig gebruik hiervan kan bijwerkingen veroorzaken: staar, een dunne huid en een verhoogde oogdruk. Bij patiënten met de huidziekte rosacea helpt het slikken van capsules doxycycline vaak goed. Blepharitis is vrijwel altijd onschuldig, maar vrijwel altijd ook erg hardnekkig. Het reinigen van de ooglidranden moet dan ook langdurig worden volgehouden.

Een pijnloze bobbel in het ooglid

Een chalazion is een pijnloze zwelling ergens in een ooglid. De oorzaak is een ontsteking van een van de klieren in de ooglidrand. Meestal is de oorzaak onbekend, soms is de afwijking het gevolg van een ontsteking van de ooglidranden waardoor de afvoergang van een klier verstopt raakt. Meestal verdwijnt de bobbel vanzelf binnen zes weken.

Wanneer een chalazion na zes weken niet vanzelf verdwenen is kan het chirurgisch worden verwijderd. Er wordt dan onder plaatselijke verdoving aan de binnenzijde van het ooglid een sneetje in de zwelling gemaakt, waarna de inhoud wordt verwijderd.

Kwaadaardige tumoren kunnen op een chalazion lijken. Ga daarom naar de oogarts met een afwijking die na 6 weken niet vanzelf verdwenen is, of die terugkomt na een operatie.

Schematischw weergave behandeling chalazion: Op de eerste afbeelding ziet u een zwelling in het onde
Schematischw weergave behandeling chalazion: Op de eerste afbeelding ziet u een zwelling in het onderooglid. Na plaatselijke verdoving wordt het ooglid met een klemmetje naar buiten gedraaid (afbeelding 2). De zwelling wordt met een mesje geopend en de inhoud wordt verwijderd (afbeelding 3). Kwaadaardige tumoren kunnen op een chalazion lijken. Ga daarom naar de oogarts met een afwijking die na 6 weken niet vanzelf verdwenen is, of die terugkomt na een operatie.

Pijnlijke infectie van het ooglid

Een patiënt met een hordeolum op het onderooglid. De beginnende puskop is duidelijk zichtbaar.
Een patiënt met een hordeolum op het onderooglid. De beginnende puskop is duidelijk zichtbaar.

Een hordeolum is een acuut abces van een klier in het ooglid door een bacterie-infectie. Meestal is een ontsteking van de ooglidrand (blepharitis) de oorzaak. Het ooglid wordt rood, dik  en vaak heftig pijnlijk. Soms hoopt zich pus op in de zwelling. Wanneer de zwelling vanzelf opengaat zodat de pus eruit kan verdwijnt de pijn en geneest de afwijking in een aantal weken. Wanneer de zwelling niet vanzelf opengaat kan het verstandig zijn er onder plaatselijke verdoving een klein sneetje in te geven zodat de pus weg kan. De pijn neemt daardoor direct af.

Bij een hordeolum is het verstandig antibioticaoogdruppels te gebruiken, bijvoorbeeld chlooramphenicol 0,5% oogdruppels, dit om infectie van het oog te voorkomen. Bij een grote afwijking worden ook antibiotica voorgeschreven om te slikken.

Goedaardige tumoren

De meest voorkomende goedaardige tumoren van de oogleden zijn wratten en moedervlekken, maar er bestaat een groot aantal zeldzamere afwijkingen. Wanneer een afwijking vanaf de geboorte aanwezig is en niet groeit is de kans natuurlijk zeer groot dat het om een goedaardige aandoening gaat. Moedervlekken tonen nogal een groei in de puberteit. Het is verstandig om met iedere aandoening die van grootte verandert, bloedt of jeukt naar de huisarts te gaan. Ook goedaardige tumoren kunnen cosmetische problemen veroorzaken.

Een patiënt met een cosmetisch ontsierende moedervlek op boven- en onderooglid. Daarnast ziet u de
Een patiënt met een cosmetisch ontsierende moedervlek op boven- en onderooglid. Daarnast ziet u de situatie na verwijdering van een groot deel van de afwijking en reconstructie. U ziet dat de afwijking niet geheel verdwenen is, maar dat er wel een grote verbetering is bereikt.
Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen