Kegelvormig hoornvlies (keratoconus)


Op deze pagina vindt u informatie over de oogafwijking kegelvormig hoornvlies (keratoconus).

De diagnose

Bij keratoconus heeft het hoornvlies geen mooie bolvorm, maar puilt het naar voren uit in de vorm van een 'kegel' en kan het iets naar onderen uitzakken. De kegelvorming treedt bijna altijd in beide ogen op, maar soms is het bij het ene oog erger dan bij het andere oog. Keratoconus is een aangeboren verzwakking van het hoornvlies, maar de kegelvorming komt pas meestal in of na de puberteit tot uiting. Bij minder dan 10% van de patiënten is de aandoening erfelijk. Meestal zijn er dus geen andere familieleden met deze aandoening bekend.

Klachten

Figuur 1

Doordat het hoornvlies steeds meer vervormt tot een kegel, zult u geleidelijk waziger gaan zien en last krijgen van vervormd beeld. Dit komt doordat het licht niet meer netjes op het netvlies valt (zie figuur 1). Tevens kunt u overgevoelig worden voor licht.

Behandeling

Brillenglazen of zachte contactlenzen
Bij een beginnende keratoconus kan de gezichtsscherpte nog met brillenglazen of zachte contactlenzen worden verbeterd.

Harde contactlenzen
Naarmate de vormverandering toeneemt, zijn een bril en/of zachte contactlenzen niet meer voldoende, omdat deze de kegelvorm niet corrigeren. Het gebruik van harde contactlenzen is dan de oplossing. Uw oogarts kan u meer vertellen over de verschillende soorten harde contactlenzen. De meest gebruikte contactlens is de keratoconuslens. Het is mogelijk dat het gebruik van harde contactlenzen uw hele leven lang voldoende is om keratoconus te corrigeren.

Meer informatie over harde en zachte contactlenzen vindt u op de pagina Contactlenzen bij hoornvliesafwijkingen.

UV cross-linking
In een vroeg stadium van keratoconus kan ook UV cross-linking worden overwogen. Verslechtering van de keratoconus is een belangrijke voorwaarde om tot deze behandeling te besluiten. Het doel van deze behandeling is het afremmen of verminderen van de kegelvorming door de stabiliteit en stijfheid van het hoornvliesweefsel te verhogen. Met UV-straling en vitamine B2 wordt de structuur van de grootste laag van het hoornvlies (stroma) versterkt.

Meer informatie over UV cross-linking vindt u op de pagina UV cross-linking.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen