Laserbehandeling bij een hoornvliestransplantatie


Op deze pagina vindt u informatie over de laserbehandeling perifere iridotomie (PI) voorafgaand aan een hoornvliestransplantatie.

Doel laserbehandeling

Tijdens uw hoornvliestransplantatie wordt een luchtbel achter het donorweefsel geplaatst. De luchtbel zorgt ervoor dat het donorweefsel op zijn plaats blijft en kan hechten aan uw eigen hoornvlies. Om te voorkomen dat de luchtbel een hoge oogdruk veroorzaakt, krijgt u voorafgaand aan de hoornvliestransplantatie een laserbehandeling waarbij een kleine opening in de iris wordt gemaakt. Als de verwachting is dat in de toekomst ook een hoornvliestransplantatie verricht wordt aan het andere oog, kan de oogarts besluiten om tijdens de behandeling alvast beide ogen te laseren.

Voor de laserbehandeling

Voor de laserbehandeling mag u gewoon eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn. Als u medicatie gebruikt, mag u hier mee doorgaan zoals u gewend bent. Dit geldt ook voor oogdrukverlagende oogdruppels, tabletten en bloedverdunnende medicijnen. Neemt u bij ieder bezoek een actueel medicatieoverzicht mee. Dit overzicht is verkrijgbaar bij uw apotheek.

Tijdens de laserbehandeling

Meldt u zich bij de Laserafdeling (balie 41) op de 4e etage in Het Oogziekenhuis Rotterdam. Ter voorbereiding op de behandeling krijgt u druppels in uw oog om de pupil te verkleinen. De druppels veroorzaken soms lichte hoofdpijn. Na een half uur zijn de druppels goed ingewerkt.

De laserbehandeling vindt plaats in een donkere ruimte. U zit op een stoel, waarbij uw kin rust op een steun en uw voorhoofd leunt tegen een band. De oogarts verdooft het hoornvlies met oogdruppels en u krijgt wat gelei op uw oog. Hierdoor voelt u niets van de contactlens die daarna op uw oog wordt geplaatst. Via de contactlens wordt met laserlicht een klein gaatje gemaakt in de iris (zie figuur 1). De laserbehandeling is pijnloos duurt slechts enkele minuten.

In Het Oogziekenhuis Rotterdam worden artsen opgeleid tot (gespecialiseerd) oogarts. Dit betekent dat u (deels) behandeld kunt worden door een arts in opleiding tot oogarts. Dit gebeurt altijd onder supervisie van de oogarts.

Figuur 1: de laserbehandeling

Na de behandeling

Omdat de oogdruk na behandeling tijdelijk kan stijgen, wordt de oogdruk één uur later gemeten op de afdeling Beeld- & Functieonderzoek (balie 3, begane grond). Wanneer uw oogdruk te hoog blijkt te zijn, krijgt u (extra) oogdrukverlagende oogdruppels en/of tabletten. Als uw oogdruk voldoende is gedaald, kunt u naar huis.

Vanwege de oogdruppels en de behandeling is uw zicht tijdelijk verminderd. U kunt na de behandeling dus niet zelf autorijden. U dient een begeleider mee te nemen die u na de behandeling naar huis brengt.

Valpreventie

Na het druppelen of na de laserbehandeling kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen