Laserbehandeling bij glaucoom: lasertrabeculoplastiek (LTP)


Op deze pagina vindt u informatie over de diagnose glaucoom en de behandeling lasertrabeculoplastiek.

Diagnose

In het oog wordt vocht (kamerwater) aangemaakt voor de voeding van het hoornvlies en de lens. Dit kamerwater (niet te verwarren met het traanvocht aan de buitenkant van het oog) verlaat het oog ongemerkt via een afvoer die zich bevindt op de grens van het oogwit (sclera) en het gekleurde deel van het oog, de iris (regenboogvlies). Als deze afvoer (trabekelsysteem) minder goed werkt, kan het kamerwater moeizaam weg en neemt de druk binnen het oog toe. De oogzenuw wordt hierdoor langzaam maar zeker beschadigd. Uiteindelijk merkt u dit doordat er stukken uit het beeld (gezichtsveld) verdwijnen. Nog later wordt ook de gezichtsscherpte aangetast. Deze ziekte heet glaucoom en is onomkeerbaar; zij kan alleen worden vertraagd.

Glaucoom wordt verdeeld in twee vormen: open kamerhoek glaucoom en gesloten kamerhoek glaucoom. Bij u gaat het om de eerste vorm.

Meer informatie over de diagnose glaucoom leest u op de pagina Glaucoom.

Doel behandeling

Uw oogdruk moet (blijvend) worden verlaagd. Indien oogdrukverlagende oogdruppels en eventueel tabletten en/of eerdere laserbehandelingen daar onvoldoende in slagen, kan een lasertrabeculoplastiek uitkomst bieden. Tijdens de behandeling lasertrabeculoplastiek wordt met een dunne laserstraal (laserlicht) de afvoer van kamerwater verbeterd. De behandeling heeft dus tot doel om de oogdruk laag te houden en daarmee het gezichtsveld en de gezichtsscherpte te behouden; niet om die te verbeteren.

Voor de behandeling

Op de dag van de behandeling en ook daarna dient u gewoon door te gaan met uw oogdrukverlagende druppels en tabletten, mocht u die gebruiken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, hoeft u daarmee niet te stoppen. Neemt u bij ieder bezoek een actueel medicatieoverzicht mee. Dit overzicht is verkrijgbaar bij uw apotheek.

Tijdens de behandeling

De laserbehandeling vindt plaats op de laserafdeling op de 4e etage in Het Oogziekenhuis Rotterdam. Meldt u zich bij balie 41. Ter voorbereiding op de behandeling krijgt u druppels in uw oog om de pupil te verkleinen. De druppels veroorzaken soms lichte hoofdpijn. Na een half uur zijn de druppels goed ingewerkt.

De laserbehandeling vindt plaats in een donkere ruimte. U zit op een stoel, waarbij uw kin rust op een steun en uw voorhoofd leunt tegen een band. De oogarts verdooft met oogdruppels het hoornvlies en u krijgt wat gelei op uw oog. Hierdoor voelt u niets van de contactlens die daarna op uw oog wordt geplaatst. Via de contactlens worden met laserlicht circa 100 kleine schroeiplekjes vlak bij het afvoersysteem van het oog geplaatst. Hierdoor worden de kanaaltjes van de afvoer open getrokken en kan kamerwater het oog gemakkelijker verlaten. De laserbehandeling is pijnloos en duurt slechts enkele minuten.

In Het Oogziekenhuis worden dokters opgeleid tot oogarts. Zij leren hierbij ook de laserbehandelingen. Het kan daarom zijn dat een oogarts in opleiding (delen van) de behandeling en/of controles uitvoert onder directe supervisie van uw oogarts.

Na de behandeling

Omdat de oogdruk direct na behandeling tijdelijk kan stijgen, wordt de oogdruk één uur later gemeten op de afdeling Beeld & Functieonderzoek. De afdeling bevindt zich op de begane grond. Wanneer uw oogdruk te hoog blijkt te zijn, krijgt u extra oogdrukverlagende oogdruppels en/of tabletten. Pas wanneer uw oogdruk voldoende is gedaald, kunt u naar huis.

Vanwege de oogdruppels en de behandeling is uw zicht tijdelijk verminderd. U kunt na de behandeling dus niet zelf autorijden. U dient een begeleider mee te nemen die u na de behandeling naar huis brengt.

Instructies

Na de laserbehandeling gelden geen specifieke leefregels. Mocht u oogdrukverlagende druppels en/of tabletten gebruiken, dan dient u hier gewoon mee door te gaan. Soms is het behandelde oog enkele dagen lang gevoelig, vooral voor licht. In dat geval kunnen extra ontstekingsremmende oogdruppels gedruppeld worden. Mocht u hiervoor nog geen recept ontvangen hebben, neemt u dan contact op met de Verpleegkundige helpdesk.

Controle

Na de laserbehandeling vindt de controle plaats op de polikliniek. De oogarts zal aangeven binnen welk termijn u voor controle moet komen.

Resultaat

Een lasertrabeculoplastiek is vanaf de buitenkant van het oog niet zichtbaar. Een laserbehandeling is veilig, maar niet altijd effectief. Indien nodig kan de laserbehandeling later éénmaal worden herhaald.

Valpreventie

Na het druppelen of na de behandeling kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen