Laserbehandeling bij nastaar


Nastaar is een troebeling van de ooglens, dat kan optreden na een staaroperatie.

Laserbehandeling

Nastaar kan met een poliklinische laserbehandeling worden verholpen. De oogarts hoeft bij een laserbehandeling niet in het oog te snijden. De behandeling duurt ongeveer 5 à 10 minuten en is pijnloos.

Voor de behandeling

Voor de behandeling kunt u uw medicijnen en oogdruppels blijven gebruiken. Een uitzondering hierop zijn druppels die uw pupil vernauwen, zoals pilocarpine en isoptocarpine. Bij twijfel kunt u uw medicijngebruik bespreken met uw oogarts. Sommige patiënten krijgen van de oogarts druppels voorgeschreven voor de behandeling. Deze druppels hoeven meestal maar een korte periode gebruikt te worden.

Voorbereiding van de behandeling

De laserbehandeling vindt plaats op de laserafdeling op de 4e etage in Het Oogziekenhuis Rotterdam. Meldt u zich bij balie 41. Ter voorbereiding op de behandeling krijgt u druppels in uw oog om de pupil te verwijden. Na een half uur zijn de druppels goed ingewerkt.

Tijdens de behandeling

De laserbehandeling vindt plaats in een donkere ruimte. U zit op een stoel, waarbij uw kin rust op een steun en uw voorhoofd leunt tegen een band. De oogarts verdooft met oogdruppels het hoornvlies en u krijgt wat gelei op uw oog. Hierdoor voelt u niets van de contactlens die daarna op uw oog wordt geplaatst. Via de contactlens wordt met laserlicht een kleine heldere opening gemaakt in het troebele lenszakje. Het is belangrijk dat u goed stil zit.

In Het Oogziekenhuis worden dokters opgeleid tot oogarts. Zij leren hierbij ook laserbehandelingen uit te voeren. Het kan daarom zijn dat een oogarts in opleiding (delen van) de behandeling uitvoert onder directe supervisie van uw oogarts.

Na de behandeling

Direct na de behandeling mag u naar huis. Vanwege de felle laserlichten tijdens de behandeling en de pupilverwijdende oogdruppels ziet u tijdelijk weinig tot niets met het behandelde oog. Na ongeveer een half uur wordt het zicht weer beter. Echter, de pupilverwijdende oogdruppels zijn pas na ruim twee uur uitgewerkt.

U mag na de behandeling niet zelf autorijden. U dient een begeleider mee te nemen die u na de behandeling naar huis brengt. Bij zonnig weer is het verstandig een zonnebril te dragen na de laserbehandeling.

De laserbehandeling heeft geen invloed op uw brilsterkte. Indien u twijfelt of uw brilsterkte nog juist is, kunt u deze bij uw eigen optiekwinkel laten controleren.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen