Lui oog (Amblyopie)


Door scheelzien kan één oog zich vaak niet goed ontwikkelen. Dit noemen we een lui oog of amblyopie.

Wat is een lui oog?

Een lui oog (amblyopie) is een oog dat slechter ziet, ook met een bril. Een lui oog ontstaat doordat het zich niet goed heeft kunnen ontwikkelen in de vroege kinderjaren. Meestal komt een lui oog bij één oog voor, maar soms kunnen ook beide ogen lui zijn. Tot uw kind 12 jaar oud is, kan het luie oog zich ontwikkelen, zodat het beter gaat zien. Op hogere leeftijd is dit niet meer mogelijk.

Wat zijn de oorzaken van een lui oog?

Een lui oog kan een aantal verschillende oorzaken hebben:

  • Scheelzien (strabismus). Als een oog scheel kijkt, wordt dit oog niet of minder vaak gebruikt. Hierdoor wordt het oog lui.
  • Verschil in brilsterkte. Als een kind voor het ene oog een sterkere bril nodig heeft, dan voor het andere oog, kan het oog ook lui worden. Het oog met de hoogste sterkte wordt minder gebruikt en wordt daardoor lui.
  • Troebelingen (vlekken) op de ooglens. Als er een vlek zit op de lens in het oog, dan houdt dit het licht dat naar het oog gaat tegen. Hierdoor wordt het oog minder gebruikt en wordt het oog lui.
  • Hangend ooglid. Als het bovenste ooglid te laag hangt en daardoor voor de pupil hangt, kan uw kind met dit oog niet of minder goed zien. Ook hierdoor kan het oog lui worden.

Behandeling

Een lui oog kan beter leren zien door te oefenen. Dit kan het beste gedaan worden door het goede oog met een oogpleister af te plakken. Het goede oog kan dan niet meehelpen met het zien, waardoor het luie oog harder moet werken. Hierdoor leert het luie oog beter te zien. Hoe jonger uw kind begint met afplakken van het luie oog, hoe sneller het luie oog goed leert kijken.

Meer info

Heeft u of uw kind na het lezen van deze folder nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met het KinderOOGcentrum: 010 401 77 41, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.15 uur tot 17.00 uur.

U of uw kind kunt de vraag ook stellen aan de oogarts op het spreekuur.

Ten slotte

In Het Oogziekenhuis Rotterdam worden artsen, paramedici en verpleegkundigen opgeleid. Dit betekent dat u of uw kind behandeld kan worden door iemand in opleiding. Dit gebeurt altijd onder supervisie van de behandelend arts.

 

Graag willen wij u wijzen op het beleid van Het Oogziekenhuis dat patiënten naar de eigen oogarts of een andere oogarts in de eigen regio worden (terug-) verwezen, zodra dit oogheelkundig verantwoord is. Dit geldt ook voor patiënten die op eigen initiatief voor een 'second opinion' naar Het Oogziekenhuis zijn gekomen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen