Maculapucker


Maculapucker - bij een maculapucker zijn er plooien in het midden van het netvlies (macula, gele vlek) ontstaan. Beelden kunnen hierdoor waziger en vervormd worden waargenomen.

Maculapucker

Licht komt door het hoornvlies, de lens en het glasvocht op het netvlies terecht. Het netvlies is een lichtgevoelige laag aan de achterzijde van het oog. Het netvlies zet licht om in signalen die naar de hersenen worden gestuurd. De hersenen maken hier een beeld van. Het midden van het netvlies wordt de macula (gele vlek) genoemd. Met dit deel van het netvlies kunnen we het scherpst zien.

Door meestal onbekende reden kan er een laagje weefsel over de macula gaan groeien. Dit weefsel kan gaan samentrekken, waardoor er plooien in het netvlies ontstaan. Dit wordt een maculapucker genoemd. Beelden kunnen hierdoor vervormd worden waargenomen. Ook kan het beeld waziger worden. Deze klachten kunnen langzaam verergeren. Een maculapucker kan leiden tot slechtziendheid, maar leidt niet tot blindheid.

 normale macula (figuur 1) en een maculapucker (figuur 2), grijs=glasvocht, roze=netvlies
normale macula (figuur 1) en een maculapucker (figuur 2), grijs=glasvocht, roze=netvlies

Stellen van de diagnose

De oogarts zal in het oog kijken om het netvlies en de macula te beoordelen (fundusscopie). Hiervoor is het nodig dat de pupil eerst zo wijd mogelijk wordt gemaakt met behulp van oogdruppels. Om de macula te bekijken kan de oogarts gebruik maken van verschillende lenzen die voor het oog worden gehouden.

Daarnaast kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn om om de diagnose te kunnen stellen:
OCT-onderzoek en fundusfotografie.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen