Netvliesloslating


Pre-operatieve screening

Indien u in overleg met uw netvlieschirurg heeft gekozen voor een operatie, wordt u doorverwezen naar balie 22 voor de pre-operatieve screening (POS). Daar heeft u eerst een intakegesprek met een verpleegkundige. Zij zal u voorlichten over de gang van zaken rondom de operatie en zij registreert uw medicatiegebruik. In verband met uw veiligheid bent u verplicht een actuele medicatielijst mee te nemen. Deze lijst is verkrijgbaar bij uw apotheek. Indien u voor of na de operatie in een hotel in de buurt wilt overnachten, kan de verpleegkundige u hierover inlichten. Vervolgens bespreekt de anesthesioloog met u uw gezondheid en medicijngebruik. Afhankelijk hiervan worden vervolgens eventuele vooronderzoeken uitgevoerd.

Dag van de operatie

Houdt u er rekening mee dat de opname en operatie over het algemeen een hele dag in beslag nemen. In de meeste gevallen kunt u op de dag van de operatie weer naar huis.

Netvliesoperaties worden meestal onder plaatselijk verdoving verricht. Voor sommige operaties is algehele verdoving (narcose) noodzakelijk. Uitgebreide informatie over de verdovingsvormen kunt u lezen op de pagina Verdoving voor uw operatie.

Tijdens de operatie

Er zijn verschillende methoden om het netvlies weer op zijn plek te krijgen. De twee meest gebruikte methoden zijn cerclage/plombe en vitrectomie.

Uitwendige operatie: cerclage/plombe
Bij een uitwendige operatie wordt rondom het oog een siliconenbandje (cerclage) aangebracht. Hierna wordt het vocht onder het netvlies verminderd door van buitenaf een gaatje in de oogbol te prikken. Om het oog daarna weer op druk te krijgen en om van binnenuit het scheurtje dicht te drukken, wordt meestal een lucht- of gasmengsel in de oogbol gespoten. Op de plek van het netvliesscheurtje plaatst de netvlieschirurg vervolgens onder het bandje een extra stukje siliconen (plombe). De plombe drukt het scheurtje van buitenaf dicht. Om het netvlies weer goed te laten hechten, wordt vaak tijdens de operatie het netvlies rondom het scheurtje bevroren. Soms wordt het netvlies enkele weken na de operatie met behulp van laser extra vastgezet.

Inwendige operatie: vitrectomie
Bij een inwendige operatie wordt eerst het glasvocht zoveel mogelijk verwijderd. Daarna wordt het netvlies op zijn plaats gedrukt met behulp van een speciale vloeistof. Het netvlies kan dan worden gelaserd om het goed te laten hechten aan de onderlaag. De speciale vloeistof wordt vervolgens weer verwijderd en vervangen door lucht, gas of olie. Hierdoor wordt het netvlies de eerste tijd op zijn plek gedrukt, totdat het zich goed heeft vastgehecht aan de onderlaag. Soms wordt een vitrectomie gecombineerd met het aanbrengen van een bandje (cerclage) rond het oog.

Lucht in het oog verdwijnt vanzelf, meestal na één week. Ook gas verdwijnt vanzelf: het kortwerkende gassoort 'SF6' na ongeveer twee weken en het langwerkende gassoort 'C3F8' na zes tot acht weken. Gedurende de periode dat er lucht of gas in het oog zit mag u niet vliegen, diepzeeduiken of grote hoogteverschillen in de bergen ondergaan. Olie verdwijnt niet vanzelf en zal na enkele maanden operatief uit het oog worden verwijderd.

Resultaten

In ongeveer 90% van de gevallen lukt het om het netvlies weer op zijn plaats te krijgen en te houden. Soms zijn hier wel meerdere operaties voor nodig. De belangrijkste reden waarom het netvlies niet op zijn plek blijft liggen, is de vorming van littekenweefsel op het netvlies. Hoe goed de gezichtsscherpte uiteindelijk zal zijn, hangt met name af van de toestand van uw netvlies voor de operatie. Hierover kan uw netvlieschirurg u meer vertellen.

Na de operatie

Na de operatie ontvangt u een folder met instructies, leefregels, mogelijke klachten en controles na de operatie. Over de nazorg kunt ook meer informatie vinden op deze webpagina van Het Oogziekenhuis Rotterdam

Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. U wordt dringend geadviseerd een begeleider mee te nemen die u na de operatie naar huis brengt. Dit geldt ook voor de controleafspraken. Voor elke controle zal namelijk de pupil van het geopereerde oog worden verwijd met oogdruppels, waardoor het zicht tijdelijk vermindert. Door de verwijde pupil zal u fel licht tijdelijk minder goed kunnen verdragen. Daarom raden wij u aan om een zonnebril mee te nemen bij elke controle.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u een voorlichtingsfilm bekijken.

Valpreventie

Direct na de behandeling kan het zijn dat u even minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen