Netvliesproblemen bij diabetes


Diabetes en het netvlies

Door diabetes ontstaan er heel geleidelijk veranderingen in de kleine en grotere bloedvaten in het lichaam. Het netvlies bevat zeer vele kleine bloedvaten, die moeten zorgen voor een constante aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen. 

Bij de meeste patiënten met diabetes (zowel type I als type II) is er vroeg of laat schade: 20 jaar na de diagnose van diabetes kan er in 80% van de patiënten aantasting van de kleine bloedvaten gevonden worden. Afhankelijk van goede of minder goede diabetescontrole kunnen deze bloedvaatveranderingen vroeger of later ontstaan. Daarom is er gemiddeld jaarlijks, en tenminste 2-jaarlijks een controle van het netvlies aangewezen. Bij Type I diabetes bij kinderen, worden er pas afwijkingen gezien na de puberteit, en heeft controle voordien geen zin.

Om in te schatten of er meer of minder risico op het ontwikkelen van schade aan het netvlies is, is het interessant voor de oogarts om te weten hoe het met de suikerwaarden gaat (dagelijkse waarden en de gemiddelde lange termijnwaarde (het zogenaamde HbA1c), hoe de suiker geregeld wordt (dieet, tabletten, insuline), hoe het gaat met de bloeddruk, en of er medicatie voor de diabetes gebruikt wordt, en hoe het gaat met de cholesterol en of hiervoor medicatie gebruikt wordt. Indien u deze gegevens beschikbaar heeft tijdens de controle, kan er meestal een meer persoonlijk aangepast (kortere of langere) tussenpauze tussen de controles ingelast worden. Anders worden de nationale richtingen gevolgd.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen