OCT-onderzoek


OCT van een gezonde macula
OCT van een gezonde macula

Met een OCT- (Optical Coherence Tomograph) apparaat worden er beelden gemaakt van de structuren van het oog. Het gaat hierbij meestal om dwarsdoorsneden van (een gedeelte van) het netvlies (retina). Op deze manier kunnen afwijkingen aan het netvlies nauwkeurig in beeld worden gebracht. Soms wordt het onderzoek uitgevoerd in combinatie met andere onderzoeken, zoals fluorescentie-angiografie of gezichtsveldonderzoek.

Een OCT wordt verricht door een medewerker die gespecialiseerd is in dit onderzoek. Het beeld wordt naderhand beoordeeld door de oogarts.

OCT van een maculagat
OCT van een maculagat
OCT van een oedeem
OCT van een oedeem

Het doel

Het doel van het onderzoek is het stellen van een diagnose, het mogelijk maken van een eventuele behandeling of het vervolgen van de voortgang daarvan. De OCT wordt het meest gebruikt om aandoeningen van de macula (gele vlek, het centrum van het oog) te bekijken. Het gaat hier om bijvoorbeeld macula degeneratie (veroudering van de gele vlek), maculagat (een gat in de macula), maculapucker (plooien in het netvlies) of maculavocht. Een OCT-onderzoek wordt ook gebruikt om eventuele afwijkingen van de oogzenuw in beeld te brengen.

Doorsnede van het oog met mogelijke aandoeningen aan het netvlies
Doorsnede van het oog met mogelijke aandoeningen aan het netvlies

Voor het onderzoek

Voor het maken van een OCT is het nodig dat uw pupillen verwijd zijn. U krijgt hiervoor pupilverwijdende druppels in uw oog (ogen). Het duurt ongeveer 15 minuten voordat de druppels werken.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek rust uw hoofd op een kinsteun van het apparaat. Kijkend in het apparaat ziet u een oplichtende stip, waarnaar u moet blijven kijken. Een OCT wordt van één of beide ogen gemaakt, is niet belastend en geheel pijnloos. Het onderzoek duurt 5 tot 10 minuten. De uitslag van het onderzoek krijgt u bij het eerstvolgende bezoek bij de oogarts.

Na het onderzoek

Er wordt geen fel licht of flitslicht gebruikt bij dit onderzoek. Door de pupilverwijdende druppeltjes kan het zicht nog ongeveer twee uur na het onderzoek wat wazig zijn. Wij adviseren u om de eerste twee uur na het onderzoek niet zelf auto te rijden.

Valpreventie

Na het druppelen kan het zijn dat u minder goed ziet met het gedruppelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen