Oogdrukdagcurve


Het meten van de oogdruk is een onderzoek dat plaatsvindt op de afdeling Beeld & Functieonderzoek. Het onderzoek wordt verricht door een medewerker die gespecialiseerd is in dit onderzoek.

Het doel

Het doel van het onderzoek is om te registreren of de oogdruk gedurende de dag stabiel blijft of verandert. Om hier een goede indruk van te krijgen wordt op vier tijdstippen de oogdruk gemeten op of rond de volgende tijdstippen: 09.00 uur, 12.00 uur, 13.30 uur en om 16.00 uur.

Voor het onderzoek

Voor het meten van de dagcurve is het heel erg belangrijk dat u op de dag van het onderzoek beide ogen 's morgens NIET druppelt! Wel neemt u de oogdruppels mee naar Het Oogziekenhuis, omdat u direct na de eerste oogdrukmeting om 9.00 uur alsnog uw ochtenddruppel die u moest overslaan moet inhalen.

LET OP: Indien u de ogen 's morgens wel heeft gedruppeld, heeft het onderzoek geen zin.

Tijdens het onderzoek

Voor het uitvoeren van een oogdrukmeting worden beide ogen verdoofd met een druppeltje. U gaat hier niet wazig door zien. Het kan zijn dat de druppeltjes een prikkend gevoel geven, dit is normaal. Na ongeveer 15 minuten zijn de druppels weer uitgewerkt.

Tijdens het onderzoek zit u in een stoel en kijkt u recht vooruit. De medewerker meet met behulp van een apparaat met blauw licht de oogdruk. De meting is pijnloos en duurt enkele seconden.

Omdat de voorbereiding en de meting slechts vijf minuten duren, bent u tussen de metingen door vrij om te ondernemen wat u wilt. Wij adviseren u iemand mee te nemen gedurende deze dag.

Na het onderzoek

Het onderzoek beïnvloedt niet uw gezichtsvermogen. De uitkomsten worden beoordeeld door een oogarts en met u besproken bij de volgende afspraak.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen