Ooglidtumoren


Soorten kwaadaardige ooglidtumoren

Gelukkig zijn de meeste afwijkingen van de oogleden goedaardig. Er zijn echter verschillende soorten kwaadaardige ooglidtumoren die verschillen in groeiwijze en kwaadaardigheid. Hieronder worden de drie meest voorkomende soorten kort beschreven.

Basaalcelcarcinoom
Dit is de meest voorkomende ooglidtumor. Meestal ziet de afwijking er uit als een ronde glazige zwelling op de lidrand, soms bevindt zich in het midden een zweertje dat makkelijk bloedt. Van alle kwaadaardige tumoren is dit de meest goedaardige, de tumor zaait niet uit en groeit traag.

Er bestaan andere groeiwijzen van het basaalcelcarcinoom. Die kunnen er uitzien als een leerachtige schilferige plek of als een gebied met meerdere kleine rode plekjes. Deze groeiwijzen zaaien ook niet uit. Ze zijn echter lastiger te verwijderen doordat niet te zien is tot waar de tumor zich uitbreidt.

Ondanks de relatief geringe kwaadaardigheid moet een basaalcelcarcinoom goed en tijdig behandeld worden omdat er bij plaatselijke doorgroei uiteindelijk ernstige problemen kunnen ontstaan.

Plaveiselcelcarcinoom en talgkliercarcinoom
Deze tumoren zien er vaak uit als een rode plek of rode zwelling op of vlakbij de ooglidrand. Deze tumoren kunnen uitzaaien. In zeldzame gevallen kunnen ze een andere groeiwijze vertonen die lijkt op een ontsteking van de ooglidrand of van de binnenzijde van het ooglid. Deze groeiwijzen tonen veel minder neiging tot uitzaaien. Bij deze tumoren is onderzoek door de internist nodig om na te gaan of er uitzaaiingen zijn. Uitzaaiingen komen gelukkig weinig voor.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen