Oogmeting


Deze pagina geeft u informatie over een oogmeting in Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Het onderzoek

Voordat u naar uw afspraak bij de oogarts gaat, krijgt u een oogmeting. Dit onderzoek vindt plaats op de Unit Oogmeting en wordt uitgevoerd door een opticien die hiervoor speciaal is opgeleid. Het onderzoek duurt maximaal 10 minuten.

Het doel

Het doel van de oogmeting is om uw gezichtsvermogen (visus) nauwkeurig te meten en in uw medisch dossier vast te leggen. Dit helpt de oogarts bij het stellen van de diagnose en het bepalen van de beste behandeling van uw oogaandoening.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek wordt een aantal metingen gedaan:

  • Indien u een bril draagt meet de opticien deze door.
  • De opticien bepaalt globaal uw brilsterkte. Hier wordt echter geen bril aangemeten. Hiervoor kunt u terecht in een optiekwinkel.
  • De opticien meet uw oogdruk. Hiervoor wordt een apparaat dat op elk oog een paar 'pufjes' droge lucht blaast gebruikt.
  • De opticien stelt uw gezichtsscherpte vast. Hiervoor wordt u gevraagd letters in verschillende formaten voor te lezen vanaf een lcd-scherm. Als er minder dan 100% gezichtsscherpte wordt behaald, dan wordt de meting door de opticien herhaald, door een glaasje met een kleine opening in het midden voor uw oog te houden.

Na het onderzoek

Aan het einde van de oogmeting worden uw ogen mogelijk gedruppeld met pupilverwijdende oogdruppels. Als uw pupillen wijd zijn kan de oogarts de binnenzijde van uw ogen beter bekijken en beoordelen.

Valpreventie

Na het druppelen kan het zijn dat u minder goed ziet met het gedruppelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Contactlenzen

Indien u contactlenzen draagt, kunt u deze tijdens de oogmeting inhouden. Uw gezichtsscherpte wordt namelijk eerst bepaald met de lenzen in. Bij het bepalen van uw brilsterkte en het meten van de oogdruk dient u uw contactlenzen wel uit te doen. Houdt u er dus rekening mee dat u uw contactlenzendoosje en vloeistof meebrengt. Ook de oogarts onderzoekt uw ogen zonder contactlenzen. U kunt het beste aan de oogarts vragen wanneer u uw contactlenzen weer mag indoen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen