Oogzenuwontsteking


Bij een ontsteking van de oogzenuw raakt de zenuw gezwollen en rood, en de zenuwvezels werken niet goed meer. Als er veel vezels aangedaan zijn, zien we slecht. Maar als de ontsteking mild is, kan het gezichtsvermogen bijna normaal zijn.
De medische term voor een ontsteking van de oogzenuw is Neuritis Optica.

Wat veroorzaakt een oogzenuwontsteking?

Veel ziektes kunnen een ontsteking van de oogzenuw veroorzaken. De zenuw van één of beide ogen kan aangedaan zijn. Sommige mensen, vooral kinderen, ontwikkelen een oogzenuwontsteking na een virusinfectie, zoals de bof, mazelen of na een gewoon 'kou-tje' of verkoudheid. Bij een klein aantal van de patiënten is de oogzenuwontsteking een teken van een neurologische ziekte die ook zenuwen op andere plaatsen in het lichaam kan aantasten.

Meestal is geen oorzaak voor de oogzenuwontsteking te ontdekken. In deze gevallen zou een verkeerd afgesteld afweermechanisme van het lichaam een rol spelen.

Wat zijn de klachten bij een oogzenuwontsteking ?

Een oogzenuwontsteking ontstaat meestal plotseling, met wazig zicht in één of beide ogen. Het lijkt alsof iemand het licht zachter heeft gedraaid. De kleuren zijn anders. Er kan wat pijn rond de oogkas bestaan, vaak als de ogen bewogen worden. Het gezichtsvermogen kan in de loop van één of twee weken slechter worden. Het kan ook verslechteren na een heet bad of hete douche of na inspanning.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen