Photodynamische therapie (PDT)


Op deze pagina vindt u informatie over de laserbehandeling photodynamische therapie (PDT).

Voorlichtingsfilm

Doel behandeling

Bij maculadegeneratie groeien er onder het netvlies afwijkende bloedvaten. Met photodynamische therapie (PDT) worden deze afwijkende of lekkende bloedvaatjes gesloten, zodat de groei ervan wordt geremd. Tijdens de behandeling wordt geen thermisch (warm) laserlicht gebruikt, waardoor het netvlies niet beschadigt.

Voorbereiding op de behandeling

Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van het geneesmiddel Visudyne®. Visudyne® bevat het werkzame bestanddeel verteporfine; een lichtgevoelige kleurstof. Meldt u bij de oogarts als u overgevoelig bent voor dit geneesmiddel.

Als u medicijnen gebruikt, bespreekt u dan van tevoren met uw oogarts of u deze voor de laserbehandeling mag blijven gebruiken of dat u deze tijdelijk moet stoppen.

Controleert u in uw woning of u halogeenverlichting heeft, hier mag u gedurende 48 uur na de behandeling niet mee in contact komen. Een halogeenlamp is vaak te herkennen aan de vorm van het lampje. Veel spotjes en leeslampjes, die in veel huishoudens voorkomen, geven halogeenlicht. LED-lampen, gloeilampen, tl-verlichting en spaarlampen kunt u gewoon gebruiken.

Heeft u in de twee dagen na de behandeling een afspraak gepland staan bij de tandarts of elders waar gebruik wordt gemaakt van heldere halogeenlampen, dan adviseren wij u deze afspraken te verplaatsen.

Dag van de behandeling

Wij adviseren u een begeleider mee te nemen naar het ziekenhuis.

Daarnaast is het noodzakelijk dat u op de dag van de behandeling kleding mee die uw lichaam bedekt. Deze kleding dient u namelijk direct na de behandeling aan te doen:

  • kleding met lange mouwen en lange broekspijpen;
  • handschoenen;
  • das of shawl;
  • jas met capuchon of hoed met brede rand;
  • dichte schoenen met sokken.

Voor de behandeling

De behandeling vindt plaats op de Laserafdeling op de 4e etage. Meldt u zich bij balie 41. Ter voorbereiding op de behandeling krijgt u druppels in uw oog om de pupil te verwijden. Na een half uur zijn de druppels goed ingewerkt. Daarnaast krijgt u het geneesmiddel Visudyne® via een infuus in uw arm. Het middel verspreidt zich vervolgens in uw lichaam door de bloedvaten. Na 15 minuten heeft de Visudyne® zich opgestapeld in de afwijkende bloedvaatjes onder het netvlies.

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling zit u op een stoel, waarbij uw kin rust op een steun en uw voorhoofd leunt tegen een band. De oogarts verdooft uw oog met oogdruppels en u krijgt wat gelei op uw oog. Hierdoor voelt u niets van de contactlens die daarna op uw oog wordt geplaatst. Via de contactlens wordt met (koud) laserlicht in het oog geschenen. De Visudyne® in de bloedvaatjes wordt geactiveerd en dit zorgt voor het sluiten van de afwijkende bloedvaatjes. De laserbehandeling is pijnloos duurt over het algemeen niet langer dan twee minuten.

In Het Oogziekenhuis worden artsen opgeleid tot oogarts. Het is daardoor mogelijk dat een arts in opleiding meekijkt tijdens uw laserbehandeling.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u naar huis. Trekt u direct de kleding aan die u tegen het (z0n)licht beschermd. U krijgt een speciale zonnebril mee; zet u deze op. Vermijdt u het openbaar vervoer en ga met begeleiding met de auto of taxi naar huis. U mag niet zelf autorijden.

Leefregels

Vermijd gedurende 48 uur blootstelling aan direct zonlicht of helder (dag)licht. Dit licht kan namelijk het nog aanwezige geneesmiddel activeren, waardoor irritaties en wonden kunnen ontstaan. Neemt u de volgende voorzorgmaatregelen:

  • Draag kleding die uw blote huid bedekt; sluitende kleding met lange mouwen en een lange broek.
  • Draag de speciale bril met donkere glazen die u bij uw eerste behandeling (eenmalig gratis) verstrekt krijgt. Bij een eventuele volgende photodynamische therapie behandeling dient u de bril opnieuw mee te nemen. Wanneer u de bril niet bij u heeft, kunt u deze tegen betaling verkrijgen bij Ergra Low Vision. Ergra Low Vision is gevestigd op de begane grond in Het Oogziekenhuis Rotterdam.
  • Zorg dat u in huis direct zonlicht buitenhoudt. Ga niet bij een raam zitten.
  • Wacht indien mogelijk tot zonsondergang om buitenactiviteiten te ondernemen. Indien u toch met daglicht naar buiten gaat, zet dan een breed gerande hoed op, de bril en draag handschoenen en een das/shawl. Draag ook de oranje armband die u van de oogarts heeft ontvangen.
  • Vermijd ook helder licht als zonnebanken, halogeenverlichting thuis en op kantoor en halogeenleeslampen.

 

Wij adviseren u om thuis niet in het donker te gaan zitten. Een geringe blootstelling van uw huid aan licht in huis helpt het deactiveren van het geneesmiddel. U mag tv-kijken of naar de film gaan. UV-zonneschermen en zonnebrandcrème zijn niet effectief als bescherming tegen lichtovergevoeligheid. Na twee dagen mag u uw normale activiteiten buitenshuis weer hervatten zonder speciale voorzorgmaatregelen.

Klachten en bijwerkingen

Uw huid en ogen blijven gedurende twee dagen gevoelig voor helder licht. Daarnaast kunnen er tijdelijke bijwerkingen optreden, zoals huidreacties op de plaats van het infuus en troebel zien. Ongeveer 20% van de patiënten ondervindt lichte tot ernstige vermindering van het gezichtsvermogen. Meestal is dit van voorbijgaande aard, maar neem voor de zekerheid contact op met de afdeling Acute Oogzorg.

Valpreventie

Na het druppelen of na de behandeling kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen