Phototherapeutische Keratectomie (PTK)


Deze pagina geeft u informatie over de laserbehandeling Phototherapeutische Keratectomie (PTK).

Diagnose

De laserbehandeling wordt toegepast bij oppervlakkige aandoeningen van het hoornvlies, zoals oppervlakkige cornea-dystrofieën, littekens of terugkerende erosie. Bij terugkerende erosie ervaart u pijnklachten die plotseling en herhaaldelijk ontstaan aan één of beide ogen. De pijn gaat gepaard met tranenvloed en lichtschuwheid. Uw gezichtsvermogen kan tijdelijk verminderd zijn.

Omdat bij u een hoornvliesaandoening is vastgesteld, wordt de laserbehandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar stelt echter wel als voorwaarde dat eerst andere behandelvormen, zoals een bandagecontactlens of kleine puncties in het hoornvlies (Micro-Epithelio-Punctuur), moeten zijn geprobeerd dan wel overwogen.

Doel behandeling

Bij de laserbehandeling Phototherapeutische Keratectomie (PTK) wordt de buitenste laag van het hoornvlies (het epitheel) verwijderd. De Excimerlaser richt vervolgens een aantal laserflitsen op het oppervlak. Hierdoor treedt bij terugkerende erosie een versterkte wondgenezing op, met als resultaat een betere aanhechting van het epitheel. Wij benadrukken dat bij deze laserbehandeling géén brilsterkte wordt gecorrigeerd.

Voorbereiding

Indien u zachte contactlenzen draagt, dient u deze 24 uur voor de behandeling uit te doen. Indien u harde contactlenzen draagt, dient u deze twee dagen voor de behandeling uit te doen. Dit hoeft alleen bij het oog dat wordt gelaserd.

Dag van de behandeling

Neemt u op de dag van de behandeling het volgende mee:

 • een actuele medicatielijst, ook als u geen medicijnen gebruikt. Deze lijst is gratis verkrijgbaar bij uw apotheek en mag niet ouder zijn dan zes maanden;

 • de medicatie die u nodig heeft na uw behandeling, waarvoor u het recept van de oogarts heeft ontvangen;

 • een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart;

 • een zonnebril, om uw oog na de behandeling te beschermen.

Voor de behandeling

Voor de behandeling kunt u gewoon eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn. Verwijder thuis eventuele oogmake-up. Wij raden u aan om één uur voorafgaand aan de behandeling 1000 mg paracetamol in te nemen.

De behandeling vindt plaats in Oogziekenhuis Focuskliniek, gevestigd in het pand naast Het Oogziekenhuis Rotterdam (Schiedamse Vest 160). U kunt zich melden bij de ontvangstbalie en plaatsnemen in de wachtkamer totdat de oogarts u komt ophalen. Uw naam, geboortedatum en allergieën worden gecontroleerd door de assistent. Ter voorbereiding op de behandeling krijgt u verdovende oogdruppels.

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling ligt u op een comfortabele behandeltafel. Gedurende het laseren kijkt u naar een lichtpunt. Als u even niet naar het lichtje kijkt, doordat u bijvoorbeeld moet hoesten of niezen, stopt het laseren automatisch. U voelt wel dat er iets gebeurt, maar u ondervindt geen pijn van de behandeling. Aan het einde van de behandeling krijgt u een bandagecontactlens op het hoornvlies ter bescherming van het oog. De totale behandeling duurt ongeveer twintig minuten; het laseren zelf duurt maximaal één minuut.

Na de behandeling

U kunt direct na de behandeling naar huis. U mag na de behandeling niet zelf actief deelnemen aan het verkeer (autorijden of fietsen). U dient een begeleider mee te nemen die u na de behandeling naar huis brengt.

Na de behandeling kunt u enkele dagen pijn aan het oog ervaren. Meestal is dit een branderig of geïrriteerd gevoel. U mag hiervoor vier maal daags 1000 mg paracetamol innemen, eventueel aan te vullen met bijvoorbeeld naproxen of ibuprofen (volgens de bijsluiter). Deze pijnstillers zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

Leefregels

Voor een voorspoedig herstel en minimale kans op infectie, dient u na de behandeling de volgende instructies op te volgen:

 • Start bij thuiskomst met de oogdruppels. U krijgt op de dag van behandeling uitleg hoe u deze dient te gebruiken. Voor een oogdruppelinstructie is een aparte folder verkrijgbaar. U kunt ook terecht op www.oogdruppelen.nl.
 • Douchen en haren wassen mogen weer vanaf een dag na de behandeling.
 • Draag gedurende één week 's nachts het kapje dat u heeft ontvangen aan het einde van de behandeling. Het kapje schermt uw oog tegen stoten en wrijven.
 • Gebruik de eerste week geen oogmake-up.
 • Zwemmen of saunabezoek wordt de eerste twee weken ontraden.
 • Vermijd gedurende één maand direct zonlicht of andere uv-straling, zoals bij een zonnebank.

 

De eerste dagen na de behandeling ziet u nog wazig. In de loop van de week zult u ervaren dat de gezichtsscherpte verbetert. U kunt uw dagelijkse activiteiten en lichamelijke inspanning weer langzaam opbouwen:

 • Wij adviseren u voor twee of drie dagen vrij te nemen of het rustig aan te doen. U mag daarna uw werk hervatten.
 • Autorijden voelt meestal pas veilig na tien dagen. Dit komt doordat u slecht diepte kunt zien.
 • U mag na de behandeling gewoon fietsen, maar het is verstandig om uw ogen te beschermen met bijvoorbeeld een zonnebril. U zult namelijk merken dat uw oog de eerste weken na de behandeling door wind en kou sneller geïrriteerd raakt.

Valpreventie

Na het druppelen kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Klachten en complicaties

Naast enkele dagen pijn aan het oog, kan uw oog rood zien en kan er helder vocht uit het oog komen. Dit is normaal. Gedurende de eerste maand zal uw oog gevoelig zijn voor scherp (dag)licht. Het dragen van een zonnebril kan hierbij helpen.

Door tijdelijke vermindering van de traanproductie kan uw oog gedurende enkele maanden droger aanvoelen. De bijbehorende klachten kunnen lijken op een nieuwe aanval van terugkerende erosie, maar meestal houden deze klachten verband met tijdelijke droogte van het oog. U krijgt zo nodig kunsttranen en een oogzalf voor de nacht voorgeschreven door uw oogarts op de polikliniek.

Wanneer het zicht niet verbetert, het oog ernstig rood wordt of er troebel vocht uit het oog komt, dient u contact op te nemen met de corneaverpleegkundigen via de telefonische helpdesk. Zij zijn elke werkdag bereikbaar tussen 10.00 - 11.00 uur en tussen 12.30 - 13.15 uur op het telefoonnummer 010 402 33 08.

U kunt ook contact opnemen met de afdeling Acute Oogzorg. De afdeling Acute Oogzorg is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.

Controle en terugverwijzing

De eerste controle vindt ongeveer één week na de behandeling plaats in Het Oogziekenhuis Rotterdam. De oogarts die u eerder zag op de polikliniek controleert of het herstel voorspoedig verloopt. Ook wordt de bandagecontactlens verwijderd. In principe wordt u na deze controle, indien van toepassing, weer terugverwezen naar de oogarts (in uw eigen regio) die u naar Het Oogziekenhuis verwees.

Patiëntenvereniging

De Hoornvlies Patiënten Vereniging is een patiëntenvereniging waar u terecht kunt voor lotgenotencontact en verdere praktische informatie over uw aandoening. U kunt contact opnemen met de Hoornvlies Patiënten Vereniging via www.oogvooru.nl of telefoonnummer 071 519 10 77.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen