Progressieve myopie


Op deze pagina vindt u meer informatie over de ontwikkeling en behandeling van steeds erger wordende bijziendheid, ook wel progressieve myopie

Werking van het oog

Lichtstralen vallen het oog binnen via het hoornvlies (het voorste doorzichtige deel van het oog) en gaan dan door de pupil naar de ooglens. De ooglens bevindt zich achter de pupil en heeft een platte bolvorm. Het hoornvlies en de ooglens zijn samen verantwoordelijk voor de breking van lichtstralen. Om scherp te kunnen zien moeten lichtstralen die het oog binnenvallen precies op het netvlies, achter in het oog, samenvallen zodat er één helder beeld ontstaat. De beelden worden vervolgens via de oogzenuw doorgegeven aan de hersenen waar de beelden van beide ogen gecombineerd worden zodat je kunt 'zien'.

Wanneer de lengte van een oog niet goed in verhouding is met de sterkte van het hoornvlies en de ooglens, dan vallen de lichtstralen niet op het netvlies maar ervoor of erachter. Bij bijziendheid is het oog te lang, of de ooglens en het hoornvlies te bol waardoor de lichtstralen teveel worden gebroken. De lichtstralen komen dan op een punt dat vóór het netvlies valt in plaats van er op. Hierdoor ontstaat er op het netvlies een wazig beeld. Bij bijziendheid ziet iemand voorwerpen dichtbij scherp, maar op afstand onscherp. Het brandpunt kan bij bijziendheid worden verplaatst door middel van een bril met een min-glas, waardoor het voorwerp precies op het netvlies geprojecteerd wordt en scherp is

Ontwikkeling van bijziendheid/myopie

Kinderen worden meestal geboren met een plus-sterkte (hypermetropie), waardoor het brandpunt achter het netvlies ligt. Als het kind groeit, groeit het oog mee en is het de bedoeling dat het brandpunt uiteindelijk precies op het netvlies komt te liggen. Bij sommige kinderen groeien de ogen harder dan normaal, waardoor het brandpunt steeds verder naar voren komt, over het netvlies heen, zodat er bijziendheid ontstaat. Kinderen kunnen ook bij de geboorte al bijziendheid hebben, wat vervolgens toeneemt door de groei. Ook erfelijkheid is een factor bij het ontwikkelen van bijziendheid. Als ouders bijziend (myoop) zijn is de kans dat hun kind ook bijziend zal worden groter dan als ouders niet bijziend zijn.

De snelle groei van het oog wordt progressieve myopie genoemd. Bij progressieve myopie groeit het oog tot zo’n hoge min-sterkte (meer dan -6) dat het op latere leeftijd voor problemen kan zorgen. Bij een groter oog moet hetzelfde weefsel verdeeld worden over een groter oppervlak waardoor het weefsel van het oog verdunt en kwetsbaarder is voor bepaalde aandoeningen. Hoe groter het oog dus wordt, hoe groter de risico’s. Progressieve myopie kan op latere leeftijd onder andere leiden tot glaucoom, staar, maculadegeneratie en netvliesloslating.

Wat kan de groei van het oog remmen?

Kleine aanpassingen in levensstijl kunnen ervoor zorgen dat de ogen minder hard groeien.

 

Leefregels:

  1. Minimaal 2 uur per dag naar buiten als het licht is (15 uur per week).
    Veel licht heeft een remmend effect op de groei van de ogen.

  2. Niet langer dan 20 minuten achter elkaar gamen, lezen, op een tablet/telefoon of ander nabijwerk. Daarna pauze en ver van je af kijken.
    Nabijwerk is dichtbij en geeft een impuls om het oog te doen groeien.

  3. Nabijwerk niet dichterbij houden dan 30 cm.
    Pas op met lezen in bed (vaak dichterbij en weinig licht).
Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen