Scheelzien (strabismus)


Bij scheelzien (strabismus) staat één van de ogen naar de neus, naar buiten, naar boven of naar beneden.

Leefregels na de operatie

Indien er bijvoorbeeld korstjes in het oog zitten, kunt u uw oog schoonmaken met een gaasje gedrenkt in water. Zodra u opgeknapt bent van de operatie en verdoving, kunt u weer aan het werk of naar school. Dit duurt ongeveer vier dagen, maar dat kan per persoon verschillen. Vermijd de eerste twee weken stoffige ruimtes en zorg ervoor dat er geen vuil in de ogen komt. Kinderen mogen gedurende deze periode niet in de zandbak spelen. De eerste twee weken mag u niet zwemmen. U kunt wel gewoon douchen en haren wassen.

De hechtingen in het oog lossen binnen enkele weken vanzelf op. De irritatie is dan verdwenen.

Mogelijke klachten en complicaties

Na de operatie is het oogwit flink rood en gevoelig op de plaats waar geopereerd is. Dit is normaal en houdt meestal een paar dagen aan. Wanneer uw oog na enkele dagen roder wordt in plaats van minder rood, is er mogelijk een ontsteking opgetreden. Neem in dit geval contact op met uw huisarts of de Medische Helpdesk van Het Oogziekenhuis, telefoonnummer 010 - 401 76 34.

Bij een oogspieroperatie wordt van tevoren exact gemeten hoeveel millimeter de oogspier verplaatst of ingekort moet worden. Ondanks de exacte metingen kan het gebeuren dat de operatie een te grote of te kleine werking heeft (over- of ondercorrectie). Dit geeft soms klachten van dubbelzien. Dit komt doordat de scheelzienshoek zo is veranderd, dat een dubbelbeeld door de hersenen niet onderdrukt kan worden. U kunt ook gedesoriënteerd zijn na de operatie. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf binnen twee tot drie weken, maar in sommoge gevallen kan het zijn dat het iets langer duurt.

Soms is de gezichtscherpte na de operatie wat verminderd. Dit is in de meeste gevallen van tijdelijke aard.

In minder dan 1 op de 10.000 gevallen ontstaat er na de operatie een ontsteking in het oog of laat het netvlies los. Om de kans op een ontsteking te verkleinen, krijgt u van de oogarts een recept voor oogdruppels. Deze druppels gebruikt u gedurende één à twee weken na de operatie.

Andere complicaties die kunnen voorkomen zijn: allergische reacties op de gebruikte hechtmaterialen, hoornvliesproblemen en lichte infecties. Deze zijn vervelend, maar met oogdruppels goed te behandelen. Ook kan het oog na de operatie nog een paar dagen gevoeliger zijn voor licht.

Controle

De eerste controle vindt ongeveer twee weken na de operatie plaats bij uw orthoptist. Tijdens de controle wordt de oogstand beoordeeld en wordt gekeken of het oog goed genezen is. Sommige patiënten krijgen het advies bepaalde oefeningen te doen om de oogbewegingen zo soepel mogelijk te maken of om de oogstand zelf beter te kunnen corrigeren. Bij deze eerste controle hoort u of oefeningen in uw geval nodig zijn.

Resultaat

Uw orthoptist bespreekt met u voorafgaand aan de operatie welk resultaat u mag verwachten. Dit verschilt per persoon. Factoren die van invloed zijn op het resultaat van de operatie zijn onder andere de oogstand, de oorzaak van de afwijking, de beweeglijkheid van het oog en de gezichtsscherpte van beide ogen. Ook het feit of het gaat om een eerste operatie of een heroperatie, is van invloed.

Tijdens de eerste weken tot maanden na de operatie kan de oogstand nog veranderen. Vaak kan na twee à drie maanden het uiteindelijke resultaat beoordeeld worden. Deze beoordeling gebeurt bij uw orthoptist aan de hand van uitgebreid onderzoek. Een enkele keer moet er nogmaals geopereerd worden. In verband met het herstel van de oogspieren, vindt een eventuele heroperatie meestal pas na een half jaar plaats. Indien bij dit onderzoek blijkt dat alles in orde is, komt u in principe niet meer bij de oogarts voor controle.

De operatie aan de oogspieren heeft geen invloed op de brilsterkte en/of gezichtsscherpte, maar het is verstandig om niet vlak na de operatie de ogen te laten opmeten en/of een andere bril aan te schaffen, tenzij dit door uw oogarts of orthoptist wordt geadviseerd.

Meer info

Wanneer u nog vragen heeft, stelt u deze dan aan uw orthoptist bij uw volgende afspraak. Meer informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie, krijgt u bij het gezamenlijke overlegspreekuur van de oogarts en orthoptist. Voor (ouders van) kinderen bestaat een speciale folder 'Uw kind wordt geopereerd'. Ook deze folder krijgt u uitgereikt bij het gezamenlijke spreekuur.

 Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

  • Verpleegafdeling/Kinderafdeling: 010- 401 76 79
  • KinderOOGcentrum en afdeling Orthoptie: 010 - 401 77 41

Beide afdelingen zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.15 tot 16.30 uur.

Valpreventie

Na het druppelen of na de behandeling kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen