Slijmvliesoverhechting


Deze pagina geeft u informatie over de behandeling slijmvliesoverhechting.

Slijmvlies

De conjunctiva is het slijmvlies dat een deel van de oogbol en de binnenzijde van de oogleden bedekt. Het slijmvlies is doorzichtig en beschermt het oog tegen invloeden van buitenaf. Tevens speelt het een belangrijke rol bij een optimale bevochtiging van het oog. Het slijmvlies verdeelt het traanvocht over het hoornvlies tijdens het knipperen van de ogen.

Doel behandeling

U heeft last van een pijnlijk oog en verminderd zicht. Deze klachten zijn ontstaan door eerdere oogaandoeningen. U komt in aanmerking voor een slijmvliesoverhechting, ofwel conjunctiva-overhechting. Het doel van deze operatie is om de pijnklachten te verminderen, niet om het gezichtsvermogen te verbeteren. Een slijmvliesoverhechting kan ook worden uitgevoerd met als doel om een cosmetische oogprothese (weer) te kunnen verdragen.

Pre-operatieve screening

Voordat u geopereerd wordt, wordt u doorverwezen naar balie 22 voor de pre-operatieve screening (POS). Daar heeft u eerst een intakegesprek met een verpleegkundige. Zij zal u voorlichten over de gang van zaken rondom de operatie en zij registreert uw medicatiegebruik. In verband met uw veiligheid bent u verplicht een actuele medicatielijst mee te nemen. Deze lijst is verkrijgbaar bij uw apotheek. Indien u voor of na de operatie in een hotel in de buurt wilt overnachten, kan de verpleegkundige u hierover inlichten. Vervolgens bespreekt de anesthesioloog met u uw gezondheid en medicijngebruik. Afhankelijk hiervan worden vervolgens eventuele vooronderzoeken uitgevoerd.

Voorbereiding op de operatie

De avond voor de operatie dient u eenmalig de voorgeschreven zalf in het te opereren oog aan te brengen. Lees voor het aanbrengen van de zalf de bijsluiter. U mag op de dag van de operatie geen oogmake-up, nagellak of sieraden dragen. Indien u een hoortoestel draagt, dient u deze aan de kant van het te opereren oog uit te doen.

Als er na uw laatste bezoek aan Het Oogziekenhuis wijzigingen in uw gezondheidstoestand zijn, dan is het noodzakelijk om deze door te geven. U kunt hierbij denken aan verslechtering van uw algemene conditie, recente bezoeken aan cardioloog, neuroloog of internist, het gebruik van nieuwe medicijnen en het gebruik van bloedverdunnende medicijnen.

Verdoving

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Bij uitzondering, bijvoorbeeld bij kinderen, wordt algehele verdoving (narcose) toegepast. Bij een plaatselijke verdoving wordt alleen uw oog verdoofd. U blijft tijdens de operatie bij bewustzijn, maar u zult geen pijn ervaren. Door de verdoving is uw gezichtsvermogen wel tijdelijk verminderd. Bij deze verdovingsvorm kan het zijn dat u nuchter naar het ziekenhuis moet komen. De anesthesioloog bespreekt met u wat u wel/niet mag eten en drinken.

Meer informatie over de verdovingsvorm vindt u op de pagina Verdoving voor uw operatie.

Tijdens de operatie

Op de dag van de operatie kunt u zich melden bij balie 28 op de 2e etage. U wordt op de Verpleegafdeling voorbereid op de operatie.

Tijdens de operatie wordt het wondje of dunne plek van het hoornvlies gedeeltelijk of geheel bedekt met een laagje slijmvlies. Het slijmvlies wordt van hetzelfde oog geprepareerd. Het laagje slijmvlies wordt vastgezet met hechtingen die binnen drie tot zes weken vanzelf oplossen. De operatie duurt 30 tot 60 minuten.

In Het Oogziekenhuis Rotterdam worden artsen opgeleid tot (gespecialiseerd) oogarts. Dit betekent dat u (deels) behandeld kunt worden door een oogarts in opleiding onder supervisie van uw oogarts.

Na de operatie

Na de operatie mag u in principe naar huis. De wond is nog zeer kwetsbaar voor stoten en wrijven. Na de operatie krijgt u ter bescherming een oogverband met een plastic kapje voor het geopereerde oog. Hierdoor kunt u diepte en afstanden tijdelijk niet goed inschatten. U mag na de operatie dus niet zelf actief deelnemen aan het verkeer (autorijden of fietsen). Wij vragen u een begeleider mee te nemen die u na de operatie naar huis brengt. Enkele uren na de operatie zal de verdoving langzaam uitwerken, waarna u één of twee paracetamol tabletten kunt gebruiken ter bestrijding van de pijn.

Leefregels

Na de operatie geldt een aantal leefregels:

  • Verwijder de dag na de operatie het kapje en het oogverband. Bewaar het kapje, zodat u deze de eerste twee weken na de operatie 's nachts kunt dragen ter bescherming van het oog. Het kapje kunt bevestigen met een 'micropore small' pleister, verkrijgbaar bij uw apotheek.
  • Begint u de dag na de operatie met de voorgeschreven oogzalf of oogdruppels tot de eerste controle na de operatie. De medicatie voorkomt infectie en vermindert de kans op een ontsteking. Een uitgebreide oogdruppelinstructie vindt u op de pagina Oogdruppels en oogzalf.
  • Wrijf de eerste twee maanden niet in uw oog.
  • Draag gedurende de eerste twee weken buiten een (zonne)bril ter bescherming van het oog.
  • U kunt gerust douchen en haren wassen zonder extra bescherming.
  • U kunt uw werk meestal na een paar dagen weer hervatten. Bij twijfel kunt u dit met uw oogarts overleggen.
  • Lichamelijke inspanning, sporten en zwemmen mogen na 2 weken hervat worden. Omdat het oog kwetsbaar is, dient u bij het sporten en zwemmen het oog te beschermen met een bril.
  • Gebruik de eerste twee weken na de operatie geen oogmake-up.

Mogelijke klachten

Het oogverband bevat de eerste dag wat bloederig vocht; dit is normaal. Ook de dagen na de operatie kunnen er rood gekleurde tranen uit het oog komen. Het oog is de eerste week pijnlijk en lichtgevoelig. De oogleden kunnen een aantal dagen gezwollen zijn. Bij het knipperen kunt u de hechtingen voelen. De roodheid als gevolg van de operatie verdwijnt meestal pas na vier tot zes weken. U kunt in overleg met uw arts drie- tot viermaal daags paracetamol (500 mg) tegen de pijn gebruiken.

Cornea helpdesk

Indien u vragen heeft, neemt u dan contact op met de corneaverpleegkundigen via de telefonische helpdesk. Zij zijn elke werkdag bereikbaar tussen 10.00 - 11.00 uur en tussen 12.30 - 13.15 uur op het telefoonnummer 010 402 33 08.

Controles

De eerste controle vindt één tot drie weken na de operatie plaats op de Corneapost. Tijdens de controle wordt u onderzocht door een optometrist. Deze staat onder supervisie van uw oogarts. Indien de hechtingen irritatie veroorzaken, kan de oogarts besluiten de hechtingen (deels) te verwijderen.

Na de eerste controle is het mogelijk om, indien gewenst, een voorlopige oogprothese (schaalprothese) te gaan dragen; deze aanpassing wordt verzorgd door onze verpleegkundigen. Later kan deze voorlopige prothese worden vervangen door een op maat en kleur vervaardigde definitieve oogprothese.

Terugverwijzing

Het Oogziekenhuis Rotterdam verwijst u graag terug naar uw eigen oogarts (in uw eigen regio), zodra dit oogheelkundig verantwoord is. Dit geldt ook voor patiënten die op eigen initiatief voor een 'second opinion' naar Het Oogziekenhuis zijn gekomen.

Patiëntenvereniging

De Hoornvlies Patiënten Vereniging is een patiëntenvereniging waar u terecht kunt voor lotgenotencontact en verdere praktische informatie over uw aandoening. U kunt contact opnemen met de Hoornvlies Patiënten Vereniging via www.oogvooru.nl of telefoonnummer 071 519 10 77.

Valpreventie

Na het druppelen of na de operatie kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen