Steroïd-injectie rond het oog


Op deze pagina vindt u informatie over de behandeling met een steroïd-injectie rond het oog. De behandeling is ook bekend als kenacort-injectie en celestone-injectie.

Steroïden

Steroïden zijn een groep krachtige ontstekingsremmers en ontzwellers waarvan de bekendste prednison is. Bij de injecties wordt geen gebruik gemaakt van prednison, maar van andere steroïden zoals triamcinolone of betamethasone.

Doel behandeling

Het doel van de behandeling is om een inwendige oogontsteking (uveïtis of ontsteking na een operatie) te behandelen. De injecties worden ook gebruikt om zwelling van het netvlies te verminderen. Hierbij gaat het meestal om een zwelling van de macula (macula-oedeem); het middelste centrale deel van het netvlies waarmee we het scherpst zien.

De werking van de injecties is beperkt tot het oog, oogleden en oogkas (orbita) en leidt niet tot de soms belangrijke neveneffecten buiten het oog die steroïden zoals prednison kunnen veroorzaken als ze in tabletvorm genomen worden.

Belangrijke oogontstekingen en macula-oedeem kunnen als ze onbehandeld blijven leiden tot onomkeerbare schade aan het oog en blijvende daling van het zicht.

Tijdens de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling krijgt u 3x oogdruppels toegediend (met tussenpose van vijf minuten) om uw oog te verdoven. Pas als de verdoving volledig is ingewerkt kan de behandeling worden gestart.

Tijdens de behandeling injecteert de oogarts een kleine hoeveelheid steroïden rond het oog, onder het bedekkende slijmvlies of bindvlies van het oog.

Na de behandeling

Na de behandeling ziet u enkele uren een beetje waziger. U kunt na de behandeling dus niet zelf deelnemen aan het verkeer (autorijden of fietsen). Wij vragen u daarom een begeleider mee te nemen die u na de operatie naar huis brengt.

Op de plek waar de injectie is gezet, kunt u een verdikking zien. Dit ziet eruit als een soort blaar. Het vocht trekt binnen ongeveer twee dagen weg. Alleen de werkzame stof blijft dan achter op plek rond het oog. U kunt dit zien als een soort witte plek.

Afhankelijk van het soort steroïden en de hoeveelheid geïnjecteerde stof, werken de injecties enkele weken tot maanden.

Voordelen

De voordelen van de behandeling zijn: het verdwijnen of verminderen van het macula-oedeem of ontsteking met behoud of verbetering van het zicht. Zoals vaak in de geneeskunde kunnen er natuurlijk geen 100% garanties op succes gegeven worden.

Nadelen

De risico's en complicaties van steroïd-injecties rond het oog zijn roodheid, irritatie of een kleine bloeding aan de buitenkant van het oog volgend op de injectie. Frequent (1 op 6) is er een tijdelijke oogdrukstijging. Afhankelijk van de gebruikte stof en werkingsduur kan na verloop van tijd staar ontstaan of een al bestaande staar sneller evolueren. In die gevallen biedt een staaroperatie natuurlijk een uitkomst. Bij de zeldzamere complicaties horen ptosis (het hangen van het ooglid, ooglidverkleuring, ernstige stijging van de oogdruk die kan leiden tot een beschadiging van de oogzenuw (glaucoom) en om dat te voorkomen soms een oogdrukoperatie noodzakelijk maakt. Verder is er zeldzaam mogelijkheid op een voorbijgaande schaafwonde van het hoornvlies, een infectie op of in het oog, een diepe bloeding rond het oog, en uiterst zeldzaam een ongewilde perforatie van de oogbol.  Deze complicaties kunnen leiden tot het gebruik van extra druppels, andere medicatie of een operatie nodig maken.

Controles

De controles na de injectie vinden plaats in Het Oogziekenhuis om de oogdruk te volgen, eventuele neveneffecten op te sporen en natuurlijk om te kijken of er een gunstig effect is op het macula-oedeem en/of de inwendige oogontsteking. Afhankelijk van het effect en de duur van het effect kunnen de injecties herhaald worden, of - indien nodig - uitgeweken worden naar andere behandelopties.

Valpreventie

Na de behandeling kan het zijn dat u even waziger/minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen