Tranentest (schirmertest)


Deze pagina geeft u informatie over een tranentest (schirmertest).

Tranen

Tranen beschermen de ogen tegen uitdroging. Wanneer u knippert wordt het traanvocht gelijkmatig over het oogoppervlak verdeelt tot een dun laagje. Dit dunne laagje heet de traanfilm. Bij droge ogen functioneert de traanfilm niet goed. De oorzaak is soms onvoldoende aanmaak van traanvloeistof door de traanklier. Het is ook mogelijk dat de hoeveelheid traanvocht wel voldoende is, maar dat de samenstelling van de traanvloeistof van onvoldoende kwaliteit is. Of dat de tranen het oogoppervlak niet voldoende bereiken door verstoppingen of onregelmatigheden.

Het doel

Het doel van een tranentest is om de hoeveelheid traanvocht te meten. Wanneer na het afnemen van de test blijkt dat er 10 tot 25 mm vocht op het strookje zit, betekent dit dat u een normale traanproductie heeft.

Tijdens het onderzoek

De tranentest wordt uitgevoerd op de verschillende afdelingen. U kunt zich melden bij balie die in uw afspraakbevestigingsbrief vermeld staat. Draagt u contactlenzen dan is het belangrijk dat u deze voor het onderzoek uitdoet (ook in verband met mogelijk andere onderzoeken). Tijdens de tranentest worden in de buitenste ooghoeken van beide ogen papieren strookjes geplaatst; tussen het oog en het onderste ooglid. Uw onderooglid wordt hiervoor voorzichtig iets naar beneden getrokken. U houdt de ogen open en knippert wanneer nodig. De strookjes kunnen een wat brandend en/of schurend gevoel geven. De oogarts wil weten hoe de ogen tranen als ze geprikkeld worden. De test duurt 5 minuten. Na deze 5 minuten kan de hoeveelheid traanvocht van elk strookje worden afgelezen.

De mogelijkheid bestaat dat de test een tweede keer wordt uitgevoerd. U krijgt voor de tweede test verdovingsdruppels toegediend. U gaat hier niet wazig door zien. Het kan zijn dat de druppels de eerste seconden een prikkend gevoel geven, dit is normaal. Wanneer de verdovingsdruppels na 1 minuut zijn ingewerkt, worden nog een keer strookjes in uw buitenste ooghoeken geplaatst. U voelt de strookjes nu minder zitten. Deze test duurt wederom 5 minuten. De uitkomsten worden door de oogarts met u besproken.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen