Uw dagopname op de Verpleegafdeling

Binnenkort wordt u geopereerd in Het Oogziekenhuis Rotterdam. U krijgt een dagopname, dat betekent dat u op de dag van de operatie weer naar huis mag. Deze pagina geeft u praktische informatie over de opname op de Verpleegafdeling en de operatie.

Wat neemt u mee?

Met behulp van deze checklist weet u zeker dat u alle benodigde zaken bij u heeft:

• Een geldig legitimatiebewijs: paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument (geen kopie);
  • Gegevens van uw zorgverzekeraar: pasje of inschrijvingsbewijs;
  • Uw medicatie, in de originele verpakking;
  • Een actuele medicatielijst, ook als u geen medicijnen gebruikt. Deze lijst is gratis verkrijgbaar bij uw apotheek en mag niet ouder zijn dan zes maanden;
  • Een ochtendjas en slippers/pantoffels;
  • Uw (lees)bril en/of contactlenzen, inclusief het contactlenzendoosje.

Neemt u zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Noodzakelijke spullen kunt u kwijt in een kluisje.

Voorbereiding

Voordat u naar het ziekenhuis komt, vragen wij u thuis te douchen of te baden en cosmetica te verwijderen (make-up, nagellak, henna, kunstnagels, etc.). Verwijder voor de operatie al uw sieraden, zoals piercings, ringen en oorbellen. Tandprotheses, brillen, contactlenzen en gehoorapparaten moeten ook verwijderd worden voor de operatie, maar neemt u deze wel mee naar het ziekenhuis.

Opnamegesprek

Op de dag van de operatie meldt u zich bij balie 28 op de 2e etage. De verpleegkundige neemt u mee naar één van de gesprekskamers. Daar vindt een opnamegesprek plaats om nader kennis met u te maken. Tijdens dit gesprek stelt de verpleegkundige u een aantal gerichte vragen om een volledig beeld te krijgen van uw gezondheidstoestand en medische voorgeschiedenis. De verpleegkundige controleert uw allergieën en medicijngebruik. Als u nog vragen heeft met betrekking tot uw opname, kunt u deze met de verpleegkundige bespreken. Ten slotte worden uw bloeddruk en temperatuur gemeten. U krijgt een polsbandje om met daarop uw naam en geboortedatum.

Het team

Op de afdeling werken verpleegkundigen, stagiaire verpleegkundigen, afdelingssecretaresses en een afdelingsassistent. Een teamleider leidt dit team. U wordt zoveel mogelijk door dezelfde verpleegkundige verpleegd, zij is uw centrale aanspreekpunt.

Op de Verpleegafdeling is altijd een zaalarts beschikbaar voor medische vragen. De zaalarts is meestal een AIOS; een afgestudeerde arts in opleiding tot oogarts. Deze AIOS werkt altijd onder supervisie van de dienstdoende oogarts. Wilt u de zaalarts spreken, overleg dit dan met de verpleegkundige.

Uw operatie

U wordt door de verpleegkundige begeleid naar de omkleedruimte waar u een operatiejas aankrijgt. U wordt in een bed of trolley naar de holding gebracht, waar u verder wordt voorbereid op de operatie. U ziet daar ook de anesthesioloog die bij uw operatie aanwezig is. Dit is mogelijk een andere anesthesioloog dan die u tijdens de pre-operatieve screening heeft gezien. Daarna gaat u de naar de operatiekamer waar uw operatie plaatsvindt.

Algehele verdoving
Na de operatie wordt u wakker op de verkoever. Indien u goed wakker bent en eventuele pijn of misselijkheid onder controle is, wordt u opgehaald door de verpleegkundige van de Verpleegafdeling. Op de Verpleegafdeling wordt uw bloeddruk nogmaals gemeten, u krijgt een glaasje water aangeboden en uw begeleiding word gebeld. Wanneer u zich goed voelt krijgt u, in samenspraak met de verpleegkundige, eten en drinken aangeboden.

Plaatselijke verdoving
Bij plaatselijke verdoving wordt u door de verpleegkundige direct opgehaald van de verkoever. U mag zich aankleden en u krijgt eten en drinken aangeboden.

Hoofdbehandelaar
Er is altijd één oogarts eindverantwoordelijk voor uw behandeling; de hoofdbehandelaar. Het is dus belangrijk dat u weet wie uw hoofdbehandelaar is. Als u geopereerd wordt, wordt uw operateur uw hoofdbehandelaar. Dit kan dus een andere oogarts zijn dan degene die u heeft gezien op de polikliniek. Meer informatie over hoofdbehandelaarschap vindt u op www.oogziekenhuis.nl/hoofdbehandelaar.

Valpreventie

Na het druppelen of na de operatie kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Ontslag

De oogarts, de anesthesioloog en de verpleegkundige bekijken wanneer u weer naar huis mag. Bij het ontslag krijgt u nog een gesprek met de verpleegkundige. U ontvangt van haar alle postoperatieve informatie, instructies, controleafspraken en eventuele recepten. Omdat er tijdens dit ontslaggesprek veel informatie wordt gegeven, is het noodzakelijk dat er een begeleider aanwezig is die meeluistert.

U mag de eerste 24 uur na de operatie niet zelf actief deelnemen aan het verkeer (autorijden of fietsen). Zorg dat uw begeleider u thuis brengt. Daarnaast adviseren wij u iemand te regelen die de eerste 24 uur na het ontslag voor u bereikbaar is.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

• Verpleegafdeling, maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur: 010 40 17 679;
  • Verpleegkundige helpdesk, maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur: 010 40 17 634.