Uw klinische opname op de Verpleegafdeling


U heeft een oogaandoening of oogletsel die zo spoedig mogelijk behandeld moet worden. U krijgt een klinische opname, dat betekent dat u één of meerdere nachten in Het Oogziekenhuis verblijft. Deze pagina geeft u praktische informatie over de opname op de Verpleegafdeling.

Wat neemt u mee?

Met behulp van deze checklist weet u zeker dat u alle benodigde zaken bij u heeft (of kunt laten brengen):

 • Een geldig legitimatiebewijs: paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument (geen kopie);
 • Gegevens van uw zorgverzekeraar: pasje of inschrijvingsbewijs;
 • Uw medicatie voor een week, in de originele verpakking;
 • Een actuele medicatielijst, ook als u geen medicijnen gebruikt. Deze lijst is gratis verkrijgbaar bij uw apotheek en mag niet ouder zijn dan zes maanden;
 • Voldoende schoongewassen en comfortabele kleding, nachtkleding, ondergoed, ochtendjas, slippers/pantoffels en schoenen;
 • Verzorgingsproducten: kam en/of borstel, deodorant, tandenborstel en tandpasta, douchespullen;
 • Uw (lees)bril en/of contactlenzen, inclusief het contactlenzendoosje;
 • Indien u thuis gebruik maakt van een stok, rollator of rolstoel, neemt u deze dan mee.


Het ziekenhuis zorgt voor handdoeken en washandjes. Neemt u zo min mogelijk waardevolle spullen mee.

Wat trekt u aan?

Tijdens de operatie houdt u uw eigen kleding aan. Het is belangrijk dat uw kleding aan een aantal eisen voldoet:

 • Trek ruimvallende en comfortabele kleding aan (bijvoorbeeld geen coltrui of strakke spijkerbroek);
 • Trek een T-shirt met korte mouwen aan, zodat wij makkelijk bij uw bovenarm kunnen om uw bloeddruk te kunnen meten;
 • Zorg ervoor dat de kleding schoongewassen is.

Opnamegesprek

Op de Verpleegafdeling krijgt u een opnamegesprek. Tijdens dit gesprek stelt de verpleegkundige u een aantal gerichte vragen om een volledig beeld te krijgen van uw gezondheidstoestand en medische voorgeschiedenis. De verpleegkundige controleert uw allergieën en medicijngebruik. Ook wordt u gevraagd één of meerdere contactpersonen door te geven. Wij mogen uitsluitend aan deze contactpersonen informatie verschaffen over uw situatie. Als u nog vragen heeft met betrekking tot uw opname, kunt u deze met de verpleegkundige bespreken. U krijgt een polsbandje om met daarop uw naam en geboortedatum.

Het team

Op de afdeling werken verpleegkundigen, stagiaire verpleegkundigen, afdelingssecretaresses en een afdelingsassistent. Een teamleider leidt dit team. U wordt zoveel mogelijk door dezelfde verpleegkundige verpleegd, zij is uw centrale aanspreekpunt.

Op de Verpleegafdeling is altijd een zaalarts beschikbaar voor medische vragen. De zaalarts is meestal een AIOS; een afgestudeerde arts in opleiding tot oogarts. Deze AIOS werkt altijd onder supervisie van de dienstdoende oogarts. Wilt u de zaalarts spreken, overleg dit dan met de verpleegkundige. U wordt dagelijks gezien door de zaalarts.

Uw kamer

U wordt ingedeeld op een vierpersoonskamer of tweepersoonskamer. Op de Verpleegafdeling wordt gemengd verpleegd. Dit betekent dat mannen en vrouwen op één kamer kunnen liggen. Voor kinderen is er een aparte kinderkamer.

Op elke kamer is een toilet en douche aanwezig. Handdoeken en washandjes zijn ook op de kamer aanwezig. Er hangt een bel bij het bed (de rode knop), hiermee kunt u de verpleegkundige oproepen. U heeft een eigen nachtkastje en kledingkast die u vrij mag gebruiken om spullen op te bergen. Voor uw waardevolle spullen is een kluisje in uw kledingkast aanwezig.

Faciliteiten

Eten en drinken
Het ontbijt en de lunch kunt u zelf samenstellen. 's Avonds kunt u kiezen uit verschillende warme maaltijden. Als u een dieet of voedselallergie heeft, is het handig dat u dit nog extra aangeeft. Uw bezoek mag voor u eten en drinken meenemen. In kamer 3 op de afdeling staat een koffieautomaat. Hier kunt u gratis koffie, thee en chocomel halen.

Radio
U heeft de mogelijkheid om radio te luisteren. Aan de rechterkant van de bel zit een draaiknop met cijfers waarmee u een voorgeprogrammeerde radiozender kunt selecteren. Aan de linker zijkant van de bel zit een draaiknop waarmee u het volume kunt regelen.

Televisie
Op de kamer is geen televisie aanwezig, in de wachtruimte (kamer 3) kunt u gebruik maken van de televisie in het weekend en buiten kantoortijden.

WiFi
U kunt gratis gebruik maken van draadloos internet.

Bezoektijden en bezoekregels

De bezoektijden zijn dagelijks van 14.00 tot 20.00 uur. Dit geldt ook voor in de weekenden en feestdagen. Als uw bezoek niet op deze tijden aanwezig kan zijn, kunt u dit van tevoren bespreken met de verpleegkundige. Mocht u veel bezoek in één keer willen ontvangen, kunt in kamer 3 met hen plaatsnemen. Als iedere patiënt bezoek op de kamer heeft, kan het erg druk zijn. Wij verzoeken u daarom rekening te houden met elkaar, zodat het bezoekuur voor iedereen prettig verloopt.

Wordt u geopereerd?

U wordt door de verpleegkundige in een stoel of trolley naar de holding gebracht, waar u verder wordt voorbereid op de operatie. U ziet daar ook de anesthesioloog die bij uw operatie aanwezig is. Dit is mogelijk een andere anesthesioloog dan die u tijdens de pre-operatieve screening heeft gezien. Daarna gaat u de naar de operatiekamer waar uw operatie plaatsvindt.

Algehele verdoving
Na de operatie wordt u wakker op de verkoever. Indien u goed wakker bent en eventuele pijn of misselijkheid onder controle is, wordt u opgehaald door de verpleegkundige van de Verpleegafdeling. U krijgt een glaasje water aangeboden en uw begeleiding word gebeld. Wanneer u zich goed voelt krijgt u, in samenspraak met de verpleegkundige, eten en drinken aangeboden.

Plaatselijke verdoving
Bij plaatselijke verdoving wordt u door de verpleegkundige direct opgehaald van de verkoever. U mag zich, indien nodig omkleden en u krijgt eten en drinken aangeboden.

Hoofdbehandelaar
Er is altijd één oogarts eindverantwoordelijk voor uw behandeling; de hoofdbehandelaar. Het is dus belangrijk dat u weet wie uw hoofdbehandelaar is. Als u geopereerd wordt, wordt uw operateur uw hoofdbehandelaar. Dit kan dus een andere oogarts zijn dan degene die u heeft gezien op de polikliniek. Meer informatie over hoofdbehandelaarschap vindt u op www.oogziekenhuis.nl/hoofdbehandelaar.

Ontslag

De zaalarts bespreekt met u wanneer u weer naar huis mag. Bij het ontslag krijgt u nog een gesprek met de verpleegkundige. U ontvangt van haar alle postoperatieve informatie, instructies, controleafspraken en eventuele recepten. Omdat er tijdens dit ontslaggesprek veel informatie wordt gegeven, is het noodzakelijk dat er begeleiding aanwezig is die meeluistert.

Na een opname, met of zonder operatie, is het verstandig dat uw begeleider u naar huis brengt. U mag waarschijnlijk voorlopig zelf actief niet deelnemen aan het verkeer (autorijden of fietsen). De arts informeert u hierover.

Meer informatie

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

 • Verpleegafdeling, maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur: 010 40 17 679;
 • Medische helpdesk, maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur: 010 40 17 634.

Valpreventie

Na het druppelen of na de operatie kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen