Uw ooglidoperatie op het Dagcentrum


Binnenkort wordt u aan uw oogleden geopereerd op het Dagcentrum. Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken voor de operatie en de richtlijnen na de operatie.

Wat neemt u mee?

Gebruikt u onderstaande checklist, zodat u niets vergeet mee te nemen:

 • Een geldig legitimatiebewijs: paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument (geen kopie).
 • Gegevens van uw zorgverzekeraar (pasje of inschrijvingsbewijs).
 • Een actuele medicatielijst, ook als u geen medicijnen gebruikt. Deze lijst is gratis verkrijgbaar bij uw apotheek en mag niet ouder zijn dan zes maanden.
 • Een lenzendoosje, indien u contactlenzen draagt.
 • Als u met de auto komt een pinpas of creditcard. Dit in verband met kentekenparkeren. U kunt ook gebruik maken van onze parkeerservice.

Uw behandelaar

In Het Oogziekenhuis Rotterdam werken meerdere oogartsen die gespecialiseerd zijn in de oculoplastische chirurgie. Uw operatie wordt uitgevoerd door één van deze oculoplastische oogartsen. De kans is aanwezig dat u wordt geopereerd door een andere oogarts dan degene die u heeft gezien op de polikliniek.

De oogarts die de operatie uitvoert, wordt vanaf dat moment uw hoofdbehandelaar. Hij is eindverantwoordelijk voor uw behandeling en voor u het aanspreekpunt. Meer informatie over hoofdbehandelaarschap vindt u op de pagina Hoofdbehandelaar.

In Het Oogziekenhuis Rotterdam worden artsen opgeleid tot (gespecialiseerd) oogarts. Dit betekent dat u (deels) behandeld kunt worden door een arts in opleiding tot oogarts. Dit gebeurt altijd onder directe supervisie van uw oogarts.

Voor de operatie

Op de dag van de operatie mag u geen make-up dragen. Voor de behandeling kunt u gewoon eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn. Wij raden u aan om thuis twee uur van tevoren twee tabletten van 500 mg paracetamol in te nemen. Hierdoor voelt u mogelijk minder van de plaatselijke verdovingsprikken.

Meldt u zich bij het Dagcentrum op de 4e etage. De medewerker brengt u naar een wachtruimte. In een omkleedruimte kunt u uw jas en waardevolle spullen achterlaten. In de wachtruimte bespreekt een verpleegkundige met u het verloop van de operatie. Zij controleert ook uw persoonlijke en medische gegevens. Als u nog vragen heeft, kunt u deze aan de verpleegkundige stellen. Het is belangrijk dat u weet welke ingreep gepland is en hoe dat gaat plaatsvinden.

Als u tegen de operatie opziet, kunt u voor de behandeling een kalmerend middel (midazolam) krijgen. Het werkt spierverslappend en maakt u slaperig.

Tijdens de operatie

Op de operatiekamer controleert de oogarts nogmaals uw gegevens en de geplande ingreep. Tijdens de behandeling ligt u in een verstelbare stoel. U krijgt een verdovingsdruppel in uw oog die even kan prikken. De huid rond de ogen wordt schoongemaakt met jodiumoplossing en vervolgens wordt met een viltstift gemarkeerd welk deel van de oogleden behandeld wordt. Daarna krijgt u plaatselijke verdoving met injecties onder de huid van de oogleden. Het gevoel is ongeveer te vergelijken met verdovingsprikjes bij de tandarts. Als de verdoving is ingewerkt voelt u weinig en waarschijnlijk helemaal niets meer van de behandeling. U krijgt één steriele doek om uw hoofd en één steriele doek over uw gehele lichaam tot onder de kin. Uw gezicht wordt niet afgedekt.  Aan het einde van de operatie wordt de wond gesloten met hechtingen. U verneemt van uw operateur of en wanneer deze hechtingen verwijderd moeten worden. De duur van de behandeling is afhankelijk van het type ooglidoperatie en het aantal oogleden dat geopereerd wordt. De operatieduur per ooglid bedraagt meestal 30 tot 45 minuten.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u gedurende vijftien minuten een ijsbril op. Wanneer alles in orde is, kunt u naar huis. U krijgt geen verband op uw oog en uw gezichtsvermogen blijft normaal. Indien u een kalmerend middel heeft gekregen, mag u de eerste vier uur na de operatie niet zelf deelnemen aan het verkeer (autorijden of fietsen) en moet u door iemand naar huis worden gebracht. Soms komt er tijdens de ingreep wat bloed in het oog. Het zicht kan daardoor het eerste uur na de operatie enigszins wazig zijn. Ook dan raden we u af om zelf deel te nemen aan het verkeer.

Instructies

Voor een voorspoedige wondgenezing en een minimale kans op infectie, dient u de volgende instructies op te volgen:

 • Start zodra u thuiskomt met het koelen van de oogleden. Koelen heeft meestal een gunstig effect op de zwelling. U kunt de eerste twee dagen een kwartier per uur de wonden koelen, bijvoorbeeld met een ijsbril, een zak diepvrieserwtjes of ijsklontjes in een washand. Leg nooit iets uit de diepvries direct op de huid; leg altijd iets van stof of een laag tissues ertussen. Koelen mag geen pijn doen.
 • Breng vanaf de dag na de behandeling dagelijks een dun laagje vaseline op de huidhechting aan. Door het vet houden van het wondje zullen korstvorming en jeuk beperkt blijven. Ook is de hechting na vijf tot zeven dagen gemakkelijker te verwijderen.
 • Wrijf niet in het wondgebied.
 • Douchen en haren wassen mogen weer vanaf een dag na de behandeling, maar houdt u de wond droogt.
 • Zwemmen en een saunabezoek worden afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn en de wond genezen.
 • Draag de eerste week geen contactlenzen.
 • Draag de eerste week geen oogmake-up. Na het verwijderen van de hechtingen mag u de ogen weer opmaken, maar met enige voorzichtigheid. Verwijder de make-up zeer voorzichtig.
 • Voorkom gedurende zes weken dat de littekens worden blootgesteld aan zonlicht. Gaat u toch de zon in, gebruik dan een zonnebril en een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.
 • Probeer roken te beperken, want dit heeft een nadelig effect op de wondgenezing.

 

Na de behandeling kunt u uw dagelijkse activiteiten en lichamelijke inspanning weer langzaam opbouwen:

 • Doe de eerste dag na de operatie rustig aan. Daarna mag u alle normale activiteiten weer hervatten.
 • De eerste week kunt u echter beter niet sporten of andere zware lichamelijke activiteiten uitvoeren, in verband met het risico op nabloedingen.

Klachten en bijwerkingen

Na de behandeling is het ooglid soms blauw. De zwelling trekt meestal binnen één week weg, de blauwe plek verdwijnt binnen twee weken.

Geringe afscheiding uit de wond is normaal. Het oog kan daardoor de eerste week na de behandeling 's ochtends dichtgeplakt zitten. U kunt uw ogen schoonmaken door te deppen met een vochtig gaasje of met een vochtige schone zakdoek.

Waar de hechtingen zijn geplaatst, kunnen soms kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan. Meestal verdwijnen deze blaasjes na het verwijderen van de hechtingen. Soms kunnen nog maandenlang kleine bobbeltjes aanwezig blijven in het litteken. Deze bobbeltjes (inclusiecysten) verdwijnen bijna altijd spontaan.

In de eerste maanden na een ooglidoperatie kan tijdelijke gevoelloosheid van de huid en wimpers optreden.

Wanneer er na de behandeling een bloeding uit de wond optreedt, kunt u een schone (zak)doek gedurende een kwartier tegen de wond drukken. Meestal stopt hierdoor de bloeding. Als dat niet het geval is adviseren we u direct te bellen met de afdeling Acute Oogzorg.

Zeer zelden treedt er na een ooglidoperatie een bloeding in de oogkas op. Dit is een zeer ernstige complicatie. Wanneer het oog gaat uitpuilen (door bloed dat erachter zit) moet u onmiddellijk contact opnemen met de afdeling Acute Oogzorg.

De afdeling Acute Oogzorg is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar:

 • maandag t/m vrijdag tussen 7.30 en 17.00 uur: 010 401 77 27;
 • overige tijden: 010 401 77 77.

Hechtingen verwijderen

Hechtingen die niet vanzelf oplossen worden vijf tot zeven dagen na de operatie verwijderd op de Poli-OK. Meldt u zicht bij balie 10 op de 1e etage in Het Oogziekenhuis. Sommige patiënten kunnen de hechtingen ook door de huisarts laten verwijderen. U krijgt in dat geval een brief mee voor de huisarts waarin staat hoe en wanneer de hechtingen verwijderd mogen worden.

Het is ook mogelijk dat de oogarts oplosbare hechtingen heeft gebruikt. Hechtingen die vanzelf oplossen vallen na vier tot zes weken vanzelf uit de wond. Uw oogarts heeft u dan verteld dat de hechtingen niet verwijderd hoeven te worden en u krijgt geen afspraak voor het verwijderen van de hechtingen.

Valpreventie

Na het druppelen, na de behandeling of door het verband op het oog kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen