Veneuze stamocclusie


Veneuze stamocclusie (centraal veneuze occlusie) - Door verminderde doorbloeding van het netvlies krijgt het netvlies te weinig voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd. Dit kan leiden tot tijdelijke of permanente schade aan het netvlies.

Veneuze stamocclusie

Licht komt door het hoornvlies, de lens en het glasvocht op het netvlies terecht. Het netvlies is een lichtgevoelige laag aan de achterzijde van het oog. Het netvlies zet licht om in signalen die naar de hersenen worden gestuurd. De hersenen maken hier een beeld van. Het midden van het netvlies wordt de macula (gele vlek) genoemd. Met dit deel van het netvlies kunnen we het scherpst zien.

Het netvlies krijgt voedingsstoffen en zuurstof vanuit de hoofdslagader. Afvalstoffen en zuurstofarm bloed worden afgevoerd door de hoofdader, ook wel stamvene genoemd. Wanneer de hoofdader verstopt raakt (veneuze stamocclusie), vermindert de doorbloeding van het netvlies. Het netvlies krijgt hierdoor te weinig zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd. Ook ontstaan er in het hele netvlies bloedingen en lekt er vocht uit de bloedvaten in het netvlies.

Verhoogd risico

Mensen met aandoeningen die betrekking hebben op het bloed of de bloedvaten hebben meer risico op het ontwikkelen van een veneuze stamocclusie. De meest frequente aandoeningen zijn: diabetes, hoge bloeddruk, atherosclerose (aderverkalking), hartritme afwijkingen en bloedstollingziekten. Daarom is onderzoek van het hart, de bloedvaten en het bloed door een internist noodzakelijk als een veneuze stamocclusie wordt vastgesteld.

Complicaties

Zuurstoftekort (ischemie)
Door de verminderde doorbloeding van het netvlies krijgt het netvlies te weinig voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd. Dit kan leiden tot tijdelijke of permanente schade aan het netvlies met als gevolg vermindering of verdwijnen van het scherpe zien.

Vochtophoping in de macula (macula oedeem)
Lekkage van bloed en vocht uit de bloedvaten leidt tot het opzwellen van het netvlies (oedeem). Als ook in het centrum van het netvlies (de macula) vocht ophoopt, zal het scherpe zien sterk verminderen.

Groei van nieuwe bloedvaten (neovascularisatie)
Door zuurstofgebrek van het netvlies wordt de aanmaak van nieuwe bloedvaten op het netvlies gestimuleerd. Deze bloedvaten zijn niet zo sterk als normale bloedvaten en kunnen daardoor makkelijk barsten. Als zo'n bloedvat barst wordt het glasvocht gevuld met bloed ( glasvochtbloeding), waardoor er grote zwarte of donkerrode wolken in het gezichtsveld ontstaan.

Verhoogde oogdruk (glaucoom)
In ernstige gevallen kan door een veneuze stamocclusie een verhoogde oogdruk ontstaan als nieuwe bloedvaten de afvoerkanalen van het oog verstoppen. Als de oogdruk veel te hoog wordt kan dit leiden tot hevige pijn.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen