VEP (Visually Evoked Potentials)

Met een VEP-onderzoek test de oogheelkundig assistent uw oogzenuw. Uw oogarts kiest voor dit onderzoek als uw oog goed werkt, maar u toch niet goed ziet. Ook kan de oogarts met een VEP sommige oogziekten opsporen. Bijvoorbeeld bij een oogzenuwontsteking.

Wat is een VEP-onderzoek?

Een VEP heet voluit Visually Evoked Potentials. Onze ogen werken samen met onze hersenen. De ogen sturen via de oogzenuw een signaal naar het ziencentrum in de hersenen. U ziet pas iets als dit goed gaat. Als uw oogzenuw niet goed werkt, bereiken de signaaltjes uw hersenen niet of niet voldoende. Met een VEP-onderzoek worden deze signalen gemeten. Zo wordt duidelijk of uw oogzenuw goed werkt. Het onderzoek is geheel pijnloos en duurt ongeveer 45 minuten.

Een VEP in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Voor het VEP-onderzoek plakken we vijf plakkers (electroden) met gel op uw hoofd en voorhoofd. Deze electroden zijn met draadjes aan een computer verbonden. Hiermee meet de oogheelkundig assistent de elektrische signalen die via uw oogzenuw naar uw hersenen gaan. Tijdens het onderzoek kijkt u naar een scherm waar u zwarte en witte blokken op ziet. Daarna doen we een meting met lichtflitsen. Het licht is pijnloos. 
De uitslag van het onderzoek krijgt u bij uw volgende afspraak bij de oogarts.

Visually Evoked Potentials (VEP)

Onze tips bij een VEP-onderzoek

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek het scherm goed ziet. Draag daarom uw contactlenzen of neem uw bril mee. De electroden worden op uw hoofd geplakt. Wij ontvetten voor het onderzoek uw hoofdhuid. Gebruik daarom geen vet of gel in uw haar op de dag van het onderzoek. Ook haarextensions moeten worden verwijderd, anders kunnen we de electroden niet op uw hoofd plakken. Na het onderzoek ziet u niet wazig of anders dan u gewend bent.

Kwaliteit

3 gespecialiseerde oogartsen en 2.631 polikliniekbezoeken
Patiënten geven het cijfer 9