Witte pupil (leukocorie)

Een pupil is normaal gesproken zwart. Als er een foto wordt gemaakt met flitslicht zien de pupillen er meestal rood uit op de foto. Maar soms is de pupil wit op de foto. Een witte pupil, of een witte vlek op de pupil wijst vaak op een oogprobleem. Soms wordt een witte pupil voor het eerst bij een kind ontdekt op foto's met flits. Een ander woord voor witte pupil is leukocorie.

Wat te doen bij een witte pupil?

Een witte pupil op de foto komt voor als een van de ogen een beetje scheelkijkt. Het flitslicht komt dan niet goed in het afwijkende oog. Daardoor kleurt dit niet rood zoals het andere oog. Als u bij uw kind een witte pupil ontdekt, is het belangrijk om even langs de huisarts te gaan. Die zal een klein oogonderzoek doen en als dat nodig is doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam. 

Oogziekten bij een witte pupil

Een witte pupil kan een teken zijn van een probleem aan het glasvocht of het netvlies. Ook bij staar ligt er een witte waas over het oog. Kinderoogartsen zijn bij een witte pupil extra oplettend. Het kan namelijk ook wijzen op retinoblastoom, een vorm van oogkanker bij kinderen. Deze ernstige oogziekte is gelukkig erg zeldzaam en meestal is er iets anders aan de hand.

Oogziektes die bij dit symptoom kunnen horen

Kwaliteit

41 medisch specialisten, 126.547 polikliniekbezoeken en 13.382 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7