Pijnlijke ogen (oogpijn)

Heeft u last van een pijnlijk oog of zijn beide ogen pijnlijk? Dat kan veel verschillende oorzaken hebben. Oogpijn is vaak een teken dat er iets aan de hand is. Dit hoeft niet altijd ernstig te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook komen door vermoeide ogen. De pijn kan stekend, dof, brandend, kloppend, scherp of zanderig voelen.

Wat te doen bij pijnlijke ogen?

In sommige gevallen trekt de oogpijn vanzelf weg. Geef uw pijnlijke, branderige ogen rust als u lang en geconcentreerd naar iets heeft gekeken. Bijvoorbeeld naar een scherm. Door droge lucht of bij het ouder worden kunnen uw ogen ook rood worden en een zanderig gevoel geven. Controleer even of er niets in uw oog is gekomen dat de pijn veroorzaakt. Maakt u zich toch zorgen over uw pijnlijke ogen? Ga dan even langs de huisarts of huisartsenpost. Als dat nodig is kan de huisarts u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Pijnlijke ogen met andere klachten

Soms heeft u naast pijnlijke ogen ook andere klachten, waarmee u beter even lang de huisarts kunt gaan. Bijvoorbeeld als u ook last heeft van slecht of wazig zien. Of van hoofdpijn of misselijkheid, samen met een doffe oogpijn die uitstraalt naar het hoofd. Dit kan op een verhoogde oogdruk (glaucoom) wijzen. Een heftige, stekende pijn kan door een beschadiging of ontsteking van het hoornvlies (keratitis) komen. Bij een ontsteking dieper in het oog (uveïtis) heeft u naast pijn ook vaak last van het licht. Toch is vaak bij een stekende pijn geen oorzaak te vinden. Het kan dan gaan om een onschuldig korreltje onder het ooglid dat vanzelf verdwijnt.

Kwaliteit

41 medisch specialisten, 126.547 polikliniekbezoeken en 13.382 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7