Tranende ogen

Tranende ogen komen vaak voor, zoals bij een verkoudheid of een allergie als hooikoorts. Bij kinderen zijn de traanwegen nog erg smal, dus die hebben er nog sneller last van als ze verkouden zijn. Ook stof, rook, koude wind of zonlicht kunnen de ogen aanzetten tot het maken van meer traanvocht dat zorgt voor tranende ogen. Als er meer tranen worden gemaakt dan er weg kunnen lopen via de traanwegen, rollen de tranen over uw wangen. 

Wat te doen tegen tranende ogen?

Als uw ogen tranen is de oorzaak vaak onschuldig. Het vermijden van stoffige of rokerige ruimtes of het aanpakken van de allergie kan helpen. Blijft u maar last houden van tranende ogen of maakt u zich zorgen over uw traanogen? Dan kunt u het best langs de huisarts gaan. Als het nodig is kan uw huisarts een doorverwijzing regelen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam voor meer onderzoek. 

Tranende ogen met meer klachten

Gek genoeg kan uw oog flink gaan tranen als u juist last heeft van droge ogen. Dat heeft vaak te maken met de kwaliteit van het traanvocht. Ook kunnen de traanwegen verstopt zijn. In de volksmond 'een verstopte traanbuis' genoemd. Als u naast de traanogen ook last heeft van rode ogen of van een ooglid dat niet goed meer sluit, neem dan contact op met de huisarts. De klachten kunnen wijzen op een ander oogprobleem, bijvoorbeeld van de oogleden.

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiƫnten geven een 8.8