Vlekken zien

Ziet u vlekjes of zwarte stipjes voor uw oog? Dit zijn meestal mouches volantes: onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Soms kunt u ook zwarte vlekken voor uw ogen zien als u erg moe bent, te snel overeind komt, last heeft van hoge bloeddruk of van bloedarmoede.

Wat te doen bij vlekken of vlekjes zien?

Als u kleine vlekjes ziet die rond lijken te zweven is dat meestal een onschuldig verschijnsel van het glasvocht. Zeker bij het ouder worden vallen de mouches volantes in het glasvocht meer op. Ook een grotere, zwevende vlek komt vaak door een verandering in het glasvocht. Maakt u zich zorgen over de vlekken die u ziet, dan kunt u het best even langs de huisarts gaan. Als dat nodig is kan uw huisarts u verwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Vlekken zien met andere klachten

Soms heeft u naast het zien van vlekjes ook andere klachten, zoals lichtflitsen zien, wazig zien of een pijnlijk oog. Of is de zwarte vlek die u ziet groter en beweegt deze niet mee met uw oog. Soms is het zelfs als een gordijn dat over uw oog hangt. Neem in dat geval altijd even contact op met uw huisarts. De vlek kan dan een teken zijn van een beginnend netvliesprobleem als maculadegeneratie, een glasvochtbloeding of een probleem aan de oogzenuw

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiƫnten geven een 8.8