Ik heb last van tranende ogen, wat kan de oorzaak zijn?


Tranende ogen zijn niet normaal en kunnen vele oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn een vuiltje in het oog, allergie, te droge ogen (reflextranen), een ontstoken ooglidrand, een verstopte traanbuis of een slap onderooglid.

Bij ernstige en aanhoudende klachten van tranende ogen raden wij u aan een afspraak te maken met uw huisarts. U kunt dan doorverwezen worden naar een specialist. 

Ontstoken ooglidrand

Een veel voorkomende oorzaak is een ooglidrandontsteking met schilfertjes (blepharitis squamosa). Deze huidschilfertjes zijn een voedingsbodem voor bacterien die gifstoffen afscheiden en traanklachten kunnen veroorzaken. De oplossing is om de irritatie weg te nemen. Door iedere avond met een vochtige wattenstok de oogleden goed schoon te poetsen verdwijnen de klachten.

Verstopte traanbuisjes
Een andere oorzaak voor tranende ogen is een verstopping van de traanbuisjes. Deze kunnen door de oogarts met een dunne sonde opengemaakt worden.

Slappe onderoogleden
Tranende ogen kunnen ook een gevolg zijn van te slappe onderoogleden. Hierdoor liggen de traanpuntjes niet goed tegen het oog aan. In dat geval lekken de tranen over de ooglidrand en de wang in plaats van via de traanbuisjes naar de neus toe. Door de oogleden operatief te verstevigen verdwijnen de klachten.

Vindt u dit antwoord duidelijk?

JaNee

Kunt u aangeven wat u onduidelijk vindt aan het antwoord?


VerstuurAnnuleren

Bedankt voor uw bijdrage.

U dient een suggestie op te geven

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen