Mijn ogen doen pijn, wat kan dit betekenen?


Pijn dient ter bescherming van ons lichaam. Pijn waarschuwt wanneer er iets fout is. Door de pijn kan erger worden voorkómen. Wanneer we onze vingers branden, is de pijn heftig en trekken we schielijk onze hand terug.

Beschadiging van het hoornvlies
Een heftige stekende pijn in het oog voelen we bij beschadiging van het hoornvlies. Het hoornvlies is zeer gevoelig. Het moet ook goed worden beschermd. Omdat het aan de voorzijde van het oog ligt, kan er gemakkelijk iets mee gebeuren.

Hoge oogdruk
Een andere soort heftige pijn, meer een doffe pijn uitstralend naar het hoofd, wordt gevoeld bij een plotselinge hoge druk op de ogen, de acute glaucoomaanval. Hierbij kan ook sprake zijn van misselijkheid en braken. De pijn ontstaat doordat de wand van de oogbol door de hoge druk onder spanning komt te staan.

Strontjes
Heftige pijn uitstralend naar het hoofd kan ook op een strontje wijzen. Bij onderzoek, is het verschil met een hoge oogdruk gemakkelijk vast te stellen. Een hoge oogdruk komt trouwens op oudere leeftijd voor en strontjes meer op jongere leeftijd.

Inwendige ontstekingen
Hoewel minder heftig, zijn ook ontstekingen van het regenboogvlies (iritis), van het straallichaam (cyclitis) en van het glasvocht (endophthalmie) nogal pijnlijk. Deze ontstekingen behoren tot de inwendige oogontstekingen. Opvallend hierbij is lichtschuwheid samen met een nauwe pupil!

Inwendige aandoeningen
In tegenstelling tot de hiervoor genoemde inwendige ontstekingen zijn andere inwendige oogaandoeningen, zoals een netvliesscheur, een netvliesloslating en een vaatafsluiting in het geheel niet pijnlijk. Hier faalt dus het beschermingsmechanisme.

Prikkende/zanderige ogen
Bij minder heftige pijn aan de ogen spreken we van prikkende, zanderige, branderige of stekende ogen. Deze klachten worden bij pijn verreweg het vaakst gehoord.

Prikkende en branderige ogen voelen we wanneer we slaap krijgen. Het is een uitdrogingsverschijnsel van het hoornvlies door vermindering van de traanproductie 's nachts. Vaak voelt het ook alsof er zand in de ogen zit. Het is een signaal dat het tijd wordt de ogen te sluiten.

Ouderen kunnen dit gevoel de hele dag hebben door verminderde traanproductie. Het is zeer hinderlijk. Een droge mond, droge huid en gewrichtsklachten komen er bij voor. Vroeger, in de oude huizen met een potkacheltje en een keteltje water erop, had men hier minder vaak last van dan nu in de moderne droge appartementen met centrale verwarming.
Een branderig gevoel met rode ogen hoort bij ooglid- en bindvliesontstekingen.

Klachten over een stekende pijn of steken in de ogen zijn niet altijd goed thuis te brengen. Het kan een korreltje of huidschilfertje onder het bovenooglid zijn, maar vaak wordt niets gevonden.

Vindt u dit antwoord duidelijk?

JaNee

Kunt u aangeven wat u onduidelijk vindt aan het antwoord?


VerstuurAnnuleren

Bedankt voor uw bijdrage.

U dient een suggestie op te geven

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen