Wat is het verschil tussen natte en droge macula degeneratie?


Maculadegeneratie is een slijtage van het centrale deel van het netvlies, ook wel de gele vlek of macula genoemd. Maculadegeneratie kan onder andere veroorzaakt worden door hoge bijziendheid en vooral door leeftijd.

Bij droge macula degeneratie is er sprake van een slijtageproces waarbij afvalproducten in de macula opstapelen gedurende het leven, en de macula langzaam afsterft. Hierdoor kunnen er stukken ontbreken in het centrale zicht of is het zicht soms wazig of vervormd. Er is op dit moment geen genezende behandeling voor droge maculadegeneratie. Voedingssupplementen met Luteine kunnen de slijtage vertragen. 

Bij natte macula degeneratie is er eveneens sprake van een slijtageproces maar bij deze vorm reageert het lichaam door nieuwe bloedvaten in de macula te laten groeien. Deze bloedvaten lekken en veroorzaken vochtopstapeling en bloedingen in de macula. Natte maculadegeneratie kan droog worden met behulp van behandeling. Door injecties in het oog wordt de vaatgroei teruggedraaid. Ook kan er behandeld worden met laser. 

Beide vormen van maculadegeneratie leiden uiteindelijk tot een verlies van het zichtsvermogen. Maculageneratie leidt niet tot blindheid, maar zorgt ervoor dat lezen, herkennen en het zien van details op den duur onmogelijk is. Bij droge maculadegeneratie daalt het zichtsvermogen van 100% tot 5% in gemiddeld 15 jaar. Bij natte maculadegeneratie daalt het zichtsvermogen vab 100% tot 5% in gemiddeld 1,5 jaar. 
Vindt u dit antwoord duidelijk?

JaNee

Kunt u aangeven wat u onduidelijk vindt aan het antwoord?


VerstuurAnnuleren

Bedankt voor uw bijdrage.

U dient een suggestie op te geven

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen