Wat is macula degeneratie? En wat is de oorzaak?


Achter in het oog ligt het netvlies. Het netvlies dient als 'scherm' waarop beelden worden geprojecteerd, net zoals dat gebeurt bij een fototoestel. Het middelpunt van het netvlies heet de macula of gele vlek. In de macula bevinden zich kegeltjes. Dit zijn lichtgevoelige cellen waardoor wij contrast, kleur en details (het centrale, scherpe zien) kunnen waarnemen. De macula zorgt ervoor dat u kunt lezen, autorijden of iemands gezicht kunt herkennen. Met het overige deel van het netvlies kunt u perifere zien (zijzicht). Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat u nergens tegenaan loopt.

Macula degeneratie (MD) is een ingrijpende oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen in het centrale, scherpe zien achteruit gaat. De oorzaak hiervan is het afsterven van de kegeltjes in de macula. Dit wordt in de volksmond ook wel 'slijtage van het netvlies' genoemd. Het perifere zien blijft in de meeste gevallen gespaard, zodat u in staat blijft om zelfstandig de weg in huis en daar buiten te vinden.

Maculadegeneratie kan onder andere veroorzaakt worden door hoge bijziendheid en vooral door het ouder worden (leeftijd). Bij hoge bijziendheid (-6 dioptrie of hoger) is het oog groter, om die reden kan er door 'uitrekking van het netvlies' sneller slijtage optreden. 

Er bestaan twee vormen van macula degeneratie: 'droge MD' en 'natte MD'. Droge MD is een slijtageproces waarbij afval in het netvlies opstapelt gedurende het leven en de macula langzaam afsterft. Natte MD is een slijtageproces waarbij nieuwe bloedvaten in de macula beginnen groeien. Deze bloedvaten lekken en veroorzaken vochtopstapeling en bloedingen in de macula.

Meestal treedt macula degeneratie niet aan beide ogen tegelijk op. Dat betekent dat er nog enkele jaren een goed gezichtsvermogen kan zijn. Wanneer het gezichtsvermogen wel achteruitgaat in beide ogen, worden dagelijkse dingen die voorheen vanzelfsprekend waren, zoals lezen en autorijden, steeds moeilijker.

Vindt u dit antwoord duidelijk?

JaNee

Kunt u aangeven wat u onduidelijk vindt aan het antwoord?


VerstuurAnnuleren

Bedankt voor uw bijdrage.

U dient een suggestie op te geven

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen