Wazig zien (slecht zien)

Wie wazig ziet, ziet minder scherp. Dat kan van dichtbij zijn (bijvoorbeeld bij het lezen) of juist veraf zoals bij tv-kijken of autorijden. De meest voorkomende oorzaak is verziendheid of bijziendheid. U kunt ook een waas voor uw ogen zien met beide ogen, of wazig zicht hebben in 1 oog. Ziet u vooral ’s nachts slecht? Dan noemen we dit nachtblindheid.

Wat te doen bij wazig zien?

Als u langzaamaan slechter bent gaan zien kan het zijn dat u verziend of bijziend bent (refractieafwijking). Dan is een bezoek aan een opticien een goed idee. Na een oogmeting weet u of een bril of contactlenzen u kunnen helpen. Als u wazig ziet met 1 oog kan het zijn dat er vuil in het oog is gekomen. Gaat de klacht niet over of maakt u zich zorgen? Ga dan langs de huisarts. Die kan u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam als dat nodig is. De klacht nachtblindheid is vervelend. Vaak is hier weinig tegen te doen.

Bent u ouder dan 50 jaar en ziet u gedurende langere tijd steeds waziger, vooral in de avond? Dit kan een teken zijn van staar (cataract). Neemt u dan contact op met de huisarts.

Wazig zien met andere klachten

Bent u plotseling wazig gaan zien? Of heeft u naast een wazig zicht ook last van andere symptomen? Zoals lichtflitsen zien, vlekken zien,  een pijnlijk oog of golvende lijnen zien? Of ziet u juist wazig in het midden van het oog en heeft u moeite met het herkennen van gezichten? Neem in dat geval altijd even contact op met uw huisarts. Het wazig zien kan dan een teken zijn van een beginnend netvliesprobleem, een glasvochtbloeding of bijvoorbeeld een probleem aan de oogzenuw.

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiënten geven een 8.8