"Het is fijn even persoonlijk contact te hebben te midden van een bedrijvig ziekenhuis"

Annemieke Spruijt deelt haar ervaring met Het Oogziekenhuis Rotterdam. Ze wordt hier behandeld aan haar oogaandoening Uveïtis Anterior, een inwendige oogontsteking. Hoe is ze in Het Oogziekenhuis terecht gekomen, wat voor soort onderzoeken heeft ze gehad en hoe gaat het nu met haar?

De diagnose: een inwendige oogontsteking (uveïtis anterior) 

"Toen ik 3 jaar was, werd ik gediagnostiseerd met jeugdreuma, ook wel JIA (Juveniele Idiopatische Artritis) genoemd. Omdat bekend was dat kinderen met jeugdreuma chronische uveïtis kunnen ontwikkelen (uveïtis is een inwendige oogontsteking; eigenlijk een soort reuma in je ogen), werden mijn ogen als kind jaarlijks preventief onderzocht. Ik begreep destijds zelf eigenlijk niet waarom ik naar een oogarts moest, want met mijn ogen was toch helemaal niks mis? Toen ik jaren later in 2011 ineens met 1 oog wazig begon te zien en een vreemd soort hoofdpijn voelde, concludeerde een oogarts in een lokale oogkliniek dat ik uveïtis anterior had."

Doorverwijzing naar Het Oogziekenhuis Rotterdam

"Ondanks langdurige behandeling met ontstekingsremmende oogdruppels, hield de ontsteking aan en kreeg ik zelfs beiderzijds last van opvlammingen. In 2013 werd ik uiteindelijk doorverwezen naar Dr. van Velthoven, Uveïtis specialist in Het Oogziekenhuis Rotterdam. Zij is nu al jaren mijn vaste arts. Hoewel de oogkliniek bij ons in het dorp prettig en qua locatie praktisch is, heb ik het er de afgelopen jaren graag voor over om heen en weer te rijden naar Rotterdam. Ik vind het heel fijn te weten dat er hier zoveel kennis en ervaring is met betrekking tot mijn oogaandoening."

Onderzoeken en behandelingen

"Eigenlijk is bij mij de uveïtis altijd sluimerend aanwezig. Soms houdt het zich redelijk koest, en soms is de ontsteking fors. Dan moet er flink worden gedruppeld met ontstekingsremmers. Ik heb de afgelopen jaren dan ook geleerd te leven met dagelijkse druppelschema’s en druppel-alarmpjes op m’n telefoon."

"Mijn reumamedicatie (Humira en MTX) werd naast alle oogdruppels verhoogd in overleg met mijn reumatoloog, omdat dit ook uveïtis opvlammingen tegen zou kunnen gaan. Als bijwerkingen van de ontstekingsremmende oogdruppels (Pred Forte) ontwikkelde ik helaas gaandeweg staar en hoge oogdruk. Voor de oogdruk kwam ik vervolgens terecht bij het glaucoom centrum van het oogziekenhuis… Ik werd behandeld door Dr. Bollemeijer en Dr. de Waard. Ik heb nog een tijd aan de plaspillen en oogdrukverlagende druppels gezeten. Op het laatst had ik een halve apotheek aan druppels in huis. Inmiddels heb ik aan beide ogen een staaroperatie gehad, en hebben beide ogen een ahmed glaucoom implantaat."

Uveïtis tekening

Spannende momenten

"Het wazig gaan zien door de ontsteking en de staar maakte me vaker onzeker. Behalve dat het gewoon vervelend en vermoeiend is, maakte ik me zorgen of ik nog wel scherp genoeg zou blijven zien om auto te kunnen rijden (waar ik vanwege mijn reuma afhankelijk van ben) en om te kunnen lezen en tekenen."

"Ik ben ook best ongerust geweest over de plaatsing van de glaucoom implantaten. Zoals bij iedere ingreep zitten hier risico’s aan. Het liefst wilde ik opereren zo lang mogelijk uitstellen en ik hoopte steeds dat mijn oogdruk weer uit zichzelf zou normaliseren. Maar nee. Uiteindelijk gaf ik me over aan de operaties. Het leren ontspannen in de onzekerheid die oogproblemen met zich meebrengen, is wel een terugkerend iets."

"In mijn linkeroog kreeg ik een paar maanden na mijn operatie een glasvochtloslating. Dat was schrikken. Ik zag ineens allemaal stippen en slierten zweven, die meebewogen met waar ik naar kijk. Gelukkig zijn ze inmiddels vager geworden en heeft het niet tot netvliesschade geleid. Met mijn rechteroog zie ik na de laatste operatie in het donker uitstraling rond licht… kringen en een langwerpige veeg. Dat maakt rijden in het donker niet prettig. Binnenkort krijg ik een nastaar laserbehandeling en de hoop is dat dit verbetering geeft."

Contact met de oogarts

"Ik ben blij met het contact dat ik heb met Dr. van Velthoven. Ze is vriendelijk en begaan, laat ruimte voor mijn gedachten en gevoelens, is duidelijk over wat er in de behandeling nodig is en waarom, en neemt de tijd, hoe druk ze ook is. Sommige vaste assistentes en medewerkers bij de oogmetingen herkennen me inmiddels, en maken tijd voor een praatje. Het is fijn even persoonlijk contact te hebben te midden van een bedrijvig ziekenhuis."

Ziekenhuis in de binnenstad

"Het oogziekenhuis is druk bezocht en bevindt zich in de binnenstad van Rotterdam. Parkeren kan wel eens een uitdaging zijn. Gelukkig mazzel ik met mijn invalidekaart vaak met een plekje voor de deur. Die binnenstad heeft overigens ook voordelen. Als ik tijd heb, ga ik na mijn afspraak (of soms tussen afspraken door) even neuzen in wat leuke winkeltjes of ergens iets lunchen… En ik koop ook graag iets lekkers bij Bas Bakt, een bakkerijtje om de hoek. Daar kijkt mijn man vaak al naar uit, als ik weer naar het oogziekenhuis moet."

Annemieke Spruijt

Hoe gaat het nu?

"Een half jaar geleden was mijn laatste staar- en glaucoom operatie. Mijn oog is hiervan goed herstelt. De Ahmed glaucoom implantaten doen tot nu toe in beide ogen goed hun werk. Hier ben ik ontzettend blij mee. Ook de uveïtis is op het moment in beide ogen rustig. Ik vind het een beetje ‘eng’ om dit hardop te zeggen, want ik weet maar al te goed hoe teer dit evenwicht is. Maar ik geniet ervan dat het nu rustig is en dat ik op maar 4 druppelmomenten per dag zit. Als hobby teken ik graag en maak ik soms ook stripjes over mijn jeugdreuma die ik deel op Instagram. Laatst maakte ik dit kleine verhaaltje over mijn uveïtis avonturen; daarin staat eigenlijk een beetje hetzelfde als in dit interview, alleen dan vereenvoudigd tot 10 plaatjes."

Tot slot raad ik Het Oogziekenhuis aan omdat er veel expertise is. En zeker als je een meer complexe of chronische oogaandoening hebt, is het erg fijn en geruststellend om te weten dat je in veilige, kundige handen bent.