Museumnacht010 editie 2024

Over de Museumnacht010

Op zaterdag 2 maart 2024 vindt de Museumnacht010 weer plaats. Houd deze pagina in de gaten voor een overzicht van alle activiteiten die binnen Het Oogziekenhuis worden georganiseerd tijdens het evenement.

Museumnacht010 is een samenwerking van verschillende kunst- en cultuurinstellingen uit Rotterdam. De instellingen stellen een programma samen en zoeken de samenwerking op om te laten zien wat Rotterdam te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur!Beleef Het Oogziekenhuis Rotterdam!

Tijdens Museumnacht 010 wordt Het Oogziekenhuis Rotterdam voor één nacht omgetoverd tot een museum! Rotterdammers worden uitgenodigd om met de blik van een ander naar de ogen, de belevingswereld en het ziekenhuis te kijken. Onze ogen vormen hoe we de wereld ervaren, of we nou wel, beperkt of niet kunnen zien. Stap binnen en beleef hoe het bijzondere interieur en de unieke kunstcollectie van het ziekenhuis helpen om patiënten zich minder als patiënt te laten voelen, liever als bezoeker van een museum.

Kijken kan op verschillende manieren, zeker in een ziekenhuis. Zie hoe onze professionals alle kanten en details van de ogen vastleggen om de ogen te kunnen behandelen. Ervaar hoe kunst tóch gemaakt kan worden met een visuele beperking. Neem een kijkje achter de schermen in de Operatie Kamer en meer! 

Het 150 jarig bestaan van Het Oogziekenhuis Rotterdam vieren we graag samen op een speciale manier, kunst en oogzorg komen samen om de (beperkte) visuele wereld tentoon te stellen. We nodigen u graag uit om een kijkje te nemen en Het Oogziekenhuis Rotterdam te ervaren zoals dat normaal gesproken niet zal gebeuren!

Het Oogziekenhuis tijdens de Museumnacht010

KnipOOG

Programma museumnacht in Het Oogziekenhuis Rotterdam 2024

Foto van je iris

Benieuwd hoe jouw iris er van héél dichtbij uitziet? Laat tijdens de Museumnacht010 diep in je ogen kijken! Laat een close-up foto van je iris maken die je direct mee kan nemen naar huis. 

Oogfoto

Expositie van het oog

De medewerkers van Het Oogziekenhuis maken dagelijks vele foto’s van het oog. Tijdens de Museumnacht010 kunnen deze kunstwerken bewonderd worden. Zowel oogprofessionals als kunstenaars hebben hun blik over deze foto’s laten gaan en verteld wat zij er in zien. 

Expositie van het oog

Kunst als goed zien niet vanzelfsprekend is

Verschillende kunstenaars zullen tijdens de Museumnacht010 hun kunstwerken exposeren, die zij met verminderd zicht hebben gemaakt.

Expositie van het oog

De operatiekamer

Bezoek tijdens de museumnacht één van de operatiekamers en ontdek hoe het daar aan toe gaat. Onze medewerkers zullen je een rondleiding geven en uitleggen wat er allemaal in de operatiekamers staat en gedaan wordt tijdens operaties. 

OK

Montuurontwerp wedstrijd

Schuilt er een ware ontwerper in jou? Ergra Low Vision organiseert i.s.m. brillenmerk Johnny Loco Eyewear tijdens de Museumnacht in Rotterdam een echte montuur ontwerp wedstrijd mét professionele vakjury! Laat je inspireren door de monturen van Johnny Loco en breng je eigen creativiteit tot leven. De driekoppige vakjury beoordeelt jouw ontwerp op een aantal criteria zoals originaliteit, functionaliteit en lef. Het door de winnaar ontworpen montuur wordt daadwerkelijk geproduceerd. Van de tekentafel naar een echt draagbaar montuur inclusief correctieglazen of zonnebrilglazen. Is dit de ontdekking van nieuw talent of is dit het startschot van misschien wel een carrière als ontwerper? We zien je graag in het Oogziekenhuis Rotterdam op zaterdag 2 maart 2024.

 

 

Montuur ontwerpwedstrijd

Virtual Reality Experience 

Leer meer over de anatomie van het oog en over slechtziendheid. Ergra Low Vision neemt je tijdens deze virtual reality-beleving mee op een reis door het oog. Je ervaart wat de vier grootste veroorzakers van slechtziendheid (maculadegeneratie, cataract, glaucoom en diabetes) doen met je zicht.

 

VR

Dieren zicht

Altijd al willen weten hoe dieren met een visuele beperking worden geholpen? Luister naar het verhaal van oogarts Tjeerd de Faber over zijn ervaringen met het opereren van dierenogen. 

dierenogen

Trio 'RAAK'

Een gezellig trio met een contrabas, gitaar en accordeon loopt tijdens de avond door het ziekenhuis en vermaakt de bezoekers met gezellige muziek.

 

Trio RAAK

Improvisatietheater in het donker

Hoe zou het zijn om één van je zintuigen uit te schakelen? Dat ga je beleven tijdens de geïmproviseerde voorstellingen van de Impromaniacs. In Het Oogziekenhuis Rotterdam ervaar je een voorstelling in het donker, waardoor je bent aangewezen op je oren en ander gevoel. Een unieke, interactieve beleving, want niemand weet hoe de avond gaat verlopen.

De acteurs vragen het publiek om input voor hun scenes, bijvoorbeeld een kleur, een locatie of een gevoel. Aan de hand van die suggesties spelen ze scenes waarin je als bezoeker wordt meegenomen in een fantasiewereld die je alleen in je verbeelding kan zien.

Tijdens de voorstellingen maken we gebruik van slaapmaskers en/of oogpleisters om de beleving helemaal compleet te maken. Voel je je daar niet comfortabel bij? Dan kun je ook een gewoon je eigen ogen bedekken. Voorstellingen duren maximaal 20 minuten. 

 

Improvisatie theater in het donker

Tickets

Tickets zijn verkrijgbaar op de website van de Museumnacht010.

Ticket kopen

Aftermovie Museumnacht010 editie 2020