Museumnacht010 editie 2021

Over de Museumnacht010

Op zaterdag 6 maart 2021 vindt de Museumnacht010 weer plaats tussen 20.00 en 01.00 uur. Houd deze pagina in de gaten voor een overzicht van alle activiteiten die binnen Het Oogziekenhuis worden georganiseerd tijdens het evenement.

Museumnacht010 is een samenwerking van verschillende kunst- en cultuurinstellingen uit Rotterdam. De instellingen stellen een programma samen en zoeken de samenwerking op om te laten zien wat Rotterdam te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur!Beleef Het Oogziekenhuis Rotterdam!

Onze ogen vormen voor een groot deel onze wereld. Ze bekijken, onderzoeken, leven mee, tonen vertrouwen. Ze herkennen, begrijpen en vertellen. Ongeveer 80% van de informatie die we dagelijks binnenkrijgen, komt binnen via onze ogen. En als er dan iets mis is, dan zorgt dat voor onrust. Onrust die Het Oogziekenhuis Rotterdam probeert te verminderen door een bijzonder interieur en unieke kunstcollectie.

Kunst in een ziekenhuis? Je leest het goed! In Het Oogziekenhuis Rotterdam kun je tijdens de Museumnacht010 zien wat er zo bijzonder is aan deze inrichting en kunst. Ervaar waarom patiënten zich minder patiënt voelen, maar meer bezoeker van een museum. Loop over de houten vloeren, bewonder de kleuren op de muren en laat je rondleiden langs de kunst die patiënten afleiden van de problemen waarmee ze naar het ziekenhuis komen.

Alle kunst in het ziekenhuis heeft te maken met kijken en zien. Tijdens de Museumnacht010 krijg je de kans om een deel van deze kunst te zien én deel te nemen aan meer dan tien activiteiten die je zintuigen prikkelen! Ervaar bijvoorbeeld theater zonder te zien, laat een detailfoto maken van je iris of laat je door kunstenaar Naomi Jansen meenemen in visualisaties van het oog.

Het Oogziekenhuis tijdens de Museumnacht010

Kunst in Het Oogziekenhuis

Aftermovie Museumnacht010 editie 2020

Programma editie 2020

Kunstrondleiding

Tijdens de Museumnacht010 krijg je een unieke kans om je rond te laten leiden door het Volksmuseum voor ogenkunst. Volg medewerkers van Het Oogziekenhuis tijdens rondleidingen en geef je ogen de kost. Laat je verrassen door de bijzondere kunstcollectie en het unieke interieur. Stap in de schoenen van onze patiënt en ervaar hoe je je geen patiënt voelt, maar museumbezoeker. Ook slechtziende vlogster Annemiek van Munster geeft, namens Ergra Low Vision, rondleidingen en vertelt hoe zij met haar slechte zicht de kunst ervaart. Alle kunst heeft een knipoog naar het thema kijken en zien. 

 

(Kunst)rondleiding

 

Improvisatietheater in het donker

De meeste informatie die we dagelijks binnenkrijgen, komt binnen via onze ogen. Ook de informatie die bij je binnenkomt als je in een theaterzaal zit, kijkend naar een theaterstuk of musical. De Impromaniacs dagen je tijdens de Museumnacht010 uit om theater te ervaren met andere zintuigen dan het zicht. En dat alles zonder script! De Impromaniacs improviseren namelijk de gehele minivoorstelling, waarbij input wordt gebruikt vanuit het publiek. Roep een locatie, relatie, titel van een boek… en de improvisatieacteurs maken er een fascinerend verhaal van! Je kunt je ter plekke inschrijven voor de (gratis) voorstellingen tijdens de avond/nacht.Improvisatietheater in het donker

Foto van je iris

Benieuwd hoe jouw iris er van héél dichtbij uitziet? En benieuwd met welke apparatuur onze medisch specialisten de ogen van onze patiënten onderzoeken? Laat tijdens de Museumnacht010 diep in je ogen kijken door de medewerkers van Het Oogziekenhuis! Met de spleetlamp maken zij een close-upfoto van je iris die je mee kan nemen naar huis. Hangt er straks bij jou een vergroting van je iris boven de bank? Je ontvangt de foto digitaal.Foto van je iris

Ontdek wat oogziekten en bloembollen met elkaar gemeen hebben!

Kan je oogziekten vergelijken met infecties en ziektes die bloembollen oplopen? Dat gaat kunstenaar Naomi Jansen onderzoeken. Zij bekijkt het proces van oogziekten en het organische proces van ziekten in bloembollen en maakt de verbinding tussen deze twee processen. Dit maakt zij zichtbaar door middel van beeldende kunst. Zij wil met dit werk mensen anders laten kijken naar oogziekten. Laat je verrassen door de kunst die zij speciaal voor Het Oogziekenhuis gaat maken.


 

Naomi Jansen

Het Oogziekenhuis en de wederopbouw van de stad

Wist je dat Het Oogziekenhuis het eerste gebouw is dat tijdens de wederopbouw in het Baankwartier is geopend? Als een fenix uit de as van de stad herrezen, nadat de gebouwen waarin twee Oogziekenhuizen waren gevestigd tijdens de Tweede Wereldoorlog waren vernietigd. Een pand ontworpen door Van der Steur, een beroemde architect die verantwoordelijk is voor het ontwerp van meerdere promimente Rotterdamse bouwwerken zoals museum Boijmans van Beuningen en de Maastunnel. Tijdens de Museumnacht010 vertellen Paul Groenendijk (architect, publicist en onderzoeker) en Inge Hagenbeuk (schrijver en projectleider bij Platform Wederopbouw Rotterdam) meer over de wederopbouw van Het Oogziekenhuis en de stad Rotterdam.
Wederopbouwfoto's BGG Het Oogziekenhuis

Pubquiz

Met wie vorm jij een team en durf je het aan om een ronde te spelen in onze pubquiz? Vragen over kunst, het oog, maar ook muzikale vragen: de quizmaster houdt de vaart erin. Beantwoord de vragen goed en wie weet ga jij er met de prijs vandoor!

 

Pubquiz

Ontwerp je eigen brilmontuur

Altijd al willen weten hoe brilmonturen gemaakt worden? Ergra Low Vision heeft de ontwerper Tom Davies uit Londen bereid gevonden om dit geheim te delen. Je kan ook je eigen montuur ontwerpen. Wordt jouw montuur gekozen, dan wordt deze ook daadwerkelijk voor jou op maat gemaakt!

 

brilmontuur

Bekijk de wereld door de ogen van dieren

Wist je dat de meeste vogels ook kleuren uit het uv-spectrum kunnen zien? En slangen bijvoorbeeld infrarood licht kunnen zien, waardoor ze hun prooi in het donker goed kunnen waarnemen? En dat niets aan de ogen van libelles ontgaat, omdat ze 360 graden om zich heen kunnen kijken? Leer meer over de manier waarop dieren kijken. Bekijk de wereld vanuit de ogen van dieren en ontdek wat ze wel én niet zien.

 

dierenogen

Foto’s door de ogen van medewerkers

Hoe beleef jij Het Oogziekenhuis? Dat is de vraag die is gesteld aan alle medewerkers van Het Oogziekenhuis met als opdracht om dit door middel van een foto vast te leggen. Tijdens de museumnacht010 worden de beste foto’s geëxposeerd. Wie er vandoor gaat met de winst, dat bepaal jij! Stem tijdens de museumnacht op jouw favoriet.

 

Foto’s door de ogen van medewerkers

Virtual Reality Experience 

Leer meer over de anatomie van het oog en over slechtziendheid. Ergra Low Vision neemt je tijdens deze virtual reality-beleving mee op een reis door het oog. Je ervaart wat de vier grootste veroorzakers van slechtziendheid (maculadegeneratie, cataract, glaucoom en diabetes) doen met je zicht.

 

VR

Photobooth

Leg je bezoek aan de Museumnacht010 voor altijd vast! Laat een foto in de photobooth maken en deel deze met #oogziekenhuisMN010. Deze foto is geheel in Oogziekenhuisstijl. Je krijgt direct twee foto’s geprint mee, één voor jou en één voor je vriend(in)! Jij maakt toch ook zo’n onvergetelijke foto?

 

Photobooth

Trio 'RAAK'

Een gezellig trio met een contrabas, gitaar en accordeon loopt tijdens de avond door het ziekenhuis en vermaakt de bezoekers met gezellige muziek.

 

Trio RAAK