25 huisartsen bezoeken tweede nascholing basale oogheelkunde

Op maandag 26 november vond een succesvolle nascholing in het Oogziekenhuis plaats over huisartsgerelateerde oogheelkundige problemen. Huisarts Jolien Poerink geeft u een kijkje in de besproken onderwerpen. Bent u er de volgende keer ook bij?

Gebruik de optometrist voor oogproblematiek!

De avond werd afgetrapt door optometrist Ilse Augustijn. Zij opende de ogen van de huisartsen voor het scala aan onderzoeken die de optometrist kan verrichten. Naast de standaard oogmetingen, hebben veel optometristen de beschikking over fundusfotografie  (beoordeling netvlies en oogzenuw) en een OCT (doorsnede van netvlies en dikte meting zenuwvezellaag). Door de korte lijntjes met de oogartsen kan de optometrist al veel onderzoek verrichten zonder een verwijzing naar de tweede lijn. De optometrist heeft kortere wachttijden en kan de patiënt snel en efficiënt helpen. Via www.optometrie.nl vindt u de dichtstbijzijnde optometrist in de buurt.

De nieuwe NHG- standaard als leidraad voor wel/niet behandelen in de eerste lijn

Vervolgens bracht oogarts Marijke Wefers Bettink ons de nieuwe NHG-standaard onder ogen. Op een vlotte en duidelijke wijze nam zij de indicaties voor verwijzing door, van vuurwerkletsel en herpes zoster tot keratitis en een minder onschuldige oorzaak van hyposphagma. Het werd duidelijk welke ziektebeelden goed in de eerste lijn behandeld kunnen worden en wanneer dit minder verstandig is. Ook werden vijf kernvragen geleerd om de ernst van een glasvochtloslating in kaart te brengen.

Download de app ‘ZIEN’ voorinzicht in de impact van een oogaandoening

Hierna gaf aios Jennifer Verhoekx een verhelderende presentatie over het ontstaan en de behandeling van maculadegeneratie. Bij droge maculadegeneratie volstaan leefstijladviezen en een stoppen met roken advies, terwijl bij natte maculadegeneratie een oogheelkundige behandeling nodig is op korte termijn in de vorm van een injectie. Wilt u zich beter inleven in uw patiënten? Download dan de app ‘ZIEN’  van Bartimeus om inzicht te krijgen in wat voor impact een oogaandoening heeft op het gezichtsveld.

Kortom: een leerzame complete avond en een zeker aan te raden nascholing.