Ruim 160 specialisten op het gebied van orbita-, traanweg- en ooglidchirurgie bezoeken succesvol DOS-symposium

DOS-symposium 2020Op zaterdag 18 januari jl. vond het 4e DOS-symposium plaats in Bunnik. Op deze dag kwamen meer dan 160 oogartsen, dermatologen, en ocularisten (makers van kunstogen) bij elkaar voor praktische nascholing op het gebied van ooglidchirurgie.

Tijdens dit symposium was prof. dr. Ronald Bleys (anatoom in het UMC Utrecht) een speciale gastspreker. Hij vertelde op een erg duidelijke manier over de anatomie van de oogleden en het aangezicht. Verder vertelden meerdere oculoplastisch chirurgen aan de hand van video’s en presentaties over ooglidoperatietechnieken, indicaties en complicaties. Alles gericht op de dagelijkse praktijk.

Het Oogziekenhuis Rotterdam ruim vertegenwoordigd

Vanuit Het Oogziekenhuis hebben 4 specialisten hun kennis gedeeld tijdens het symposium: dr. Willem van den Bosch, drs. R.O.B. de Keizer, drs. Gijsbert Hotte en dr. Dion Paridaens. Voor Het Oogziekenhuis Rotterdam is deze vorm van kennisdeling erg belangrijk.

Over het DOS-symposium

Dit jaar vond de vierde editie plaats van het DOS-symposium. Eerdere edities vonden plaats in 2013, 2015 en 2017. De organisatie was in handen van dr. Dion Paridaens (Het Oogziekenhuis Rotterdam/Erasmus MC) en drs. Roel Kloos (Amsterdam UMC) en werd ondersteund door Alexandra Bieren (Het Oogziekenhuis Rotterdam) en Jackie van der Horst (DOS). Rockmed en Tramedico hebben de bijeenkomst gesponsord. Over twee jaar vindt de volgende editie van dit symposium (met ander thema) plaats.

De Dutch Orbital Society (DOS)

In 2012 werd de landelijke werkgroep Dutch Orbital Society (DOS) opgericht met als doel:

  • Het bevorderen van de kwaliteit van diagnostiek en behandeling van orbita-, traanweg- en ooglid/conjunctivapathologie in Nederland door het opstellen van protocollen en formuleren van kwaliteitseisen.
  • Vraagbaak zijn voor oogartsen met medische vragen op dit terrein.
  • Verspreiding van kennis en ervaring door middel van organisatie van symposia en workshops en stimuleren van onderzoek.

Drie oogartsen van Het Oogziekenhuis hebben zitting in het bestuur van de DOS: drs. R.O.B. de Keizer, drs. Gijsbert Hotte en dr. Dion Paridaens.

Overige congressen/bijscholingen door Het Oogziekenhuis

Datum Evenement
Dinsdag 4 februari 2020 Minisymposium oogkanker (voor patiënten)
Zaterdag 8 februari 2020 Rotterdams glaucoomsymposium (voor artsen)
Dinsdag 18 februari 2020 Review Rotterdams Glaucoomsymposium
Vr 17 - zo 19 april 2020 International Conference on Ophthalmic Photography 2020
Zaterdag 18 april 2020 1e Maculasymposium Rotterdam (voor artsen)