Begin een goed gesprek en stel vragen!

Deze week stond in Het Oogziekenhuis het thema Samen beslissen centraal. 

Maar wat bedoelen we met 'samen beslissen'?
Samen beslissen gaat over het proces waarbij de zorgverlener en patiënt samen een beslissing nemen over een behandeling of bepaalde zorg. Zorgverleners bespreken samen met de patiënt de voor- en nadelen van de behandelmogelijkheden, de voorkeuren en persoonlijke omstandigheden van de patiënt. Zorgverleners en patiënt bespreken samen welke behandeloptie het beste bij de patiënt past.

Bij samen beslissen gaat het om de dialoog tussen de zorgverlener en patiënt die uiteindelijk zorgt voor gezamenlijke besluitvorming over een behandeling/zorg.

Heeft u binnenkort een afspraak bij Het Oogziekenhuis Rotterdam?
Door vragen te stellen, begrijpt u beter wat de mogelijkheden zijn van een onderzoek of behandeling. Zo kunt u samen met uw zorgverlener beter beslissen wat voor u de beste keuze is. Goede zorg begint namelijk met een goed gesprek tussen u en de zorgverlener.

Hallo patiënt, stel jij de 3 goede vragen?

Om u goed voor te bereiden op uw afspraak in Het Oogziekenhuis, kunt u gebruik maken van de 3 goede vragen.

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
    Door deze vraag te stellen krijg u een goed overzicht van welke keuzes u heeft. Bespreek met uw arts welke keuzes er zijn van behandelingen of onderzoek.
  1. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
    Elke keuze heeft voordelen en nadelen. Door de voordelen en de nadelen te bespreken kunt u een goede keuze maken tussen de verschillende behandelingen en onderzoeken.
  1. Wat betekent dat voor mij?
    Uw persoonlijke situatie en voorkeuren zijn belangrijk in de keuze voor een behandeling. Hierbij zijn uw thuissituatie, uw beroep, uw leeftijd en natuurlijk uw eigen wensen van belang. Met deze informatie kan de arts het medisch advies zo goed mogelijk op uw situatie toepassen.

Wilt u meer tips over hoe u zich kunt voorbereiden op het gesprek? Leest u dan onze folder.
Kijkt u voor meer informatie op www.3goedevragen.nl. Voor kinderen kunt u informatie vinden op www.3goedevragen.nl/kinderen.