Een blauwlichtbril die vermoeide ogen tegengaat: werkt het?

Na een lange dag achter je laptop, telefoon of televisie kun je last krijgen van vermoeide en droge ogen. Bij veel opticiens kun je een blauwlichtbril kopen die dit gevoel moet voorkomen. Werkt dat echt?

Bron: Radar, AVROTROS

Maar eerst, wat is blauw licht?

Daglicht is samengesteld uit allerlei kleuren licht, zoals rood, groen en blauw. Elke kleur heeft zijn eigen golflengte en samen vormen ze licht. “Blauw licht komt heel veel voor in de zon”, vertelt Tjeerd de Faber, oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam. “In heel lage concentraties wordt het ook uitgestraald door beeldschermen.”

Krijg je vermoeide ogen van blauw licht?

“Blauw licht is in principe niet schadelijk en je krijgt er geen vermoeide ogen van”, legt De Faber uit. Dat gevoel ontstaat doordat je urenlang geconcentreerd naar je computerscherm staart. “Dan knipper je minder en daar komt dat uitgedroogde en vermoeide gevoel vandaan.” Ditzelfde gevoel krijg je bijvoorbeeld ook als je de hele dag een boek leest en heeft niet met je scherm te maken.  

Blauwlichtbril

Werkt zo’n bril dan wel?

Het korte antwoord is nee, een blauwlichtbril is niet zinvol. “Er is geen wetenschappelijk bewijs dat zo’n bril werkt”, vertelt De Faber. “In de zon zit ook veel meer blauw licht dan uit die schermen komt.” Buiten een goede zonnebril dragen is volgens hem dan ook veel effectiever en beter voor je ogen dan een blauwlichtbril achter je laptop of telefoon.

Blauwlichtbrillen spelen volgens De Faber in op het idee dat we te veel achter onze computers zitten. “Eigenlijk is het gewoon een marketingtruc. Opticiens gebruiken ze om extra omzet mee te draaien.” 

Wat kun je dan doen tegen vermoeide ogen?

Om je ogen genoeg rust te geven bestaat de 20-20-20 regel. Dit houdt in dat je elke twintig minuten twintig seconden maar iets op twintig voet afstand moet kijken. Twintig voet is een afstand van ongeveer zes meter.

Bronnen: Tjeerd de Faber 

Lees hier het originele artikel op AVROTROS.nl