Internationale samenwerking in de praktijk: Singapore National Eye Centre bezoekt Het Oogziekenhuis Rotterdam
Op 19 en 20 mei ontving Het Oogziekenhuis Rotterdam drie collega’s van het Singapore National Eye Centre (SNEC) voor een werkbezoek. Dit bezoek vond plaats in het kader van internationale kennisuitwisseling binnen de World Association of Eye Hospitals (WAEH), een wereldwijd netwerk van toonaangevende oogziekenhuizen dat in 2007 mede werd opgericht door Het Oogziekenhuis.
Verbonden door vakmanschap
De delegatie uit Singapore bestond uit een optometrist, orthoptist en ziekenhuisapotheker. Tijdens hun bezoek maakten zij kennis met verschillende afdelingen binnen Het Oogziekenhuis. Zo namen zij een kijkje op het Optometriecentrum, de afdeling Kinderoogheelkunde, in de operatiekamers en de ziekenhuisapotheek. Daarnaast woonden zij presentaties bij over onder andere HR, communicatie en internationale samenwerking.
Optometrist Dana Kamsteeg, die het bezoek mede begeleidde, zag veel herkenning tussen beide instellingen. “De optometrist uit Singapore gaf aan dat de zorg die wij leveren in het Optometriecentrum, zowel voor nieuwe als controlepatiënten, sterk lijkt op die in het SNEC. Niet alleen qua zorgvraag, maar ook wat betreft de taken en verantwoordelijkheden van de optometristen. Die gelijkenis is enorm waardevol.”
Ook optometrist Salma Anariar, die twee spreekuren draaide tijdens het bezoek, herkende overeenkomsten en zag mogelijkheden voor verbetering. “Het was inspirerend om te merken dat we aan de andere kant van de wereld op veel vlakken hetzelfde werken. Dat bevestigt dat we als optometristen goed bezig zijn. Hun manier van ondersteuning tijdens spreekuren viel me op, dat zou hier ook een waardevolle aanvulling kunnen zijn.”
In de ziekenhuisapotheek ontstond een inhoudelijke uitwisseling over toekomstige uitdagingen. Zo werd onder meer de toename van patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) besproken. Beide ziekenhuizen signaleren hierin een groeiende zorgvraag, mede door de vergrijzing, wat vraagt om innovatieve oplossingen en efficiëntere werkprocessen.
Het belang van internationale kennisdeling
Voor Het Oogziekenhuis Rotterdam is samenwerking met internationale partners geen nieuw fenomeen, maar een essentieel onderdeel van continue verbetering van zorg.
“Het blijkt keer op keer dat ziekenhuizen wereldwijd met dezelfde uitdagingen kampen. Juist omdat we in verschillende contexten opereren, leren we ontzettend veel van elkaars aanpak. Dat maakt deze internationale uitwisselingen zo waardevol, niet alleen voor onze professionals, maar uiteindelijk ook voor onze patiënten,” aldus Jos Hubers, manager HR en Opleiden.
Dana Kamsteeg zag tijdens het bezoek hoe verschillen in organisatie nieuwe perspectieven bieden. “Wat me opviel is hoe verpleegkundigen in Singapore meer ruimte krijgen om zich te specialiseren, bijvoorbeeld in het uitvoeren van intravitreale injecties. Zulke verschillen zetten je aan het denken over rolverdeling en opleiding binnen ons eigen zorgmodel.”
Over de WAEH
De World Association of Eye Hospitals werd in 2007 in Rotterdam opgericht en telt inmiddels meer dan zestig aangesloten ziekenhuizen wereldwijd. Deze instellingen, waaronder het SNEC en Het Oogziekenhuis Rotterdam, zijn stuk voor stuk ‘centres of excellence’ op het gebied van oogheelkundige zorg.
Jos Hubers benadrukt de meerwaarde van het netwerk: “Het Oogziekenhuis speelt een actieve rol binnen de WAEH. Zo maken we deel uit van het bestuur en co-leiden we internationale communities of practice, bijvoorbeeld voor HR-professionals samen met Moorfields Eye Hospital in Londen. Het netwerk biedt unieke kansen om kennis en ervaring wereldwijd te delen.”
Naast HR is er binnen de WAEH ook een actieve community voor verpleegkundigen en zorgpersoneel, geleid door Moorfields en het Royal Eye and Ear Hospital in Dublin. Via webinars, bilaterale uitwisselingen en thematische werkgroepen blijven leden van het netwerk continu verbonden en geïnspireerd.
Samen vooruit
Internationale samenwerkingen zoals met het Singapore National Eye Centre onderstrepen het belang van kennisdeling over landsgrenzen heen. Of het nu gaat om optometrie, medicatieveiligheid of personeelsbeleid: we staan sterker als we van elkaar leren.
De uitwisseling met SNEC bevestigt dat oogzorg wereldwijd wordt gedragen door vakmensen die streven naar hetzelfde: de best mogelijke zorg voor de patiënt. De WAEH biedt hierbij een krachtig platform dat professionals verbindt, kennis verspreidt en innovatie stimuleert. Zo blijven we als zorginstelling voortdurend in beweging, samen met onze partners over de hele wereld.