Kan een lens achter je oog schieten? (En meer prangende vragen over lenzen beantwoord)

Droge lenzen, een lens die zomaar uitvalt of zelfs scheurt: dat is het leed dat lens dragen heet. Maar soms kan het ook echt goed misgaan. Waar moet je op letten als lensdrager?

LINDA. ging erover in gesprek met Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Lenzen

“Bij het dragen van lenzen is één ding het allerbelangrijkste en dat is hygiëne”, zegt De Faber. “Elke week zien we in het ziekenhuis mensen binnenkomen met ernstige ontstekingen aan de ogen. Soms kan dat er zelfs toe leiden dat een oog moet worden verwijderd."

Deze ontstekingen komen in de meeste gevallen voor bij lensdragers die hun lenzen niet goed schoonhouden, ziet de oogarts. Vind je het lastig om ze elke dag goed schoon te maken? Draag dan daglenzen, raadt De Faber aan. “Die komen altijd steriel uit de verpakking.”

Achter je oog

Elke lensdrager is het weleens overkomen: een lens die aan je oog blijft plakken of zelfs achter je oog lijkt te schieten. Dat laatste kan zo voelen, maar klopt niet, zegt de oogarts. “Als de lens niet goed past, dan kan deze uitvallen of zelfs vacuüm trekken op je oog. “Dit kan voelen alsof de lens achter je oog schiet, maar dat kan helemaal niet. De lens zit dan onder het ooglid.” Een lens die vaak vastzit, is iets om na te laten kijken. “Dit kan er namelijk voor zorgen dat het hoornvlies te weinig zuurstof krijgt, en dan krijg je bloedvaatjes in je hoornvlies.”

Zit je lens echt helemaal vast of voel je hem wel zitten, maar zie je hem niet? Ga dan vooral niet zelf lopen prutsen met een pincet of ander verbandtrommelgerei, maar bezoek een arts die hierin is gespecialiseerd. “Je kunt zelf meer schade aanrichten dan je denkt.” En uiteraard: “Voordat je aan je oog gaat zitten, was je handen altijd.”

Zwemmen

Dacht je fijn te kunnen zwemmen met lenzen? Doe dat maar liever zonder voortaan, ook al zie je dan wat minder.  “Er zit van alles in water, vooral in natuurwater zitten heel veel bacteriën. Die komen allemaal in je ogen en dat kan weer voor ontstekingen zorgen.”

Tot slot: slapen. “Ga nooit slapen met lenzen. Dat is wederom niet hygiënisch en zorgt ervoor dat je hoornvlies te weinig zuurstof krijgt.” Ook daarvan kun je dus flinke ontstekingen oplopen, met blijvende schade.

Kortom: af en toe een bril dragen is helemaal zo gek nog niet.

Contactlens

Bron

Kunnen lenzen achter je oog schieten? Dít zegt de oogarts - LINDA.nl