Onderweg naar de sneeuw? Bescherm uw ogen!

Jongen met skibrilVeel mensen weten dat uv-straling slecht is voor de huid. Dat uv-straling ook slecht is voor de ogen, is bij minder mensen bekend. Een goede zonnebril is echter heel belangrijk, zeker in skigebieden waar de uv-straling veel hoger kan zijn  dan in Nederland.

Hogere uv-straling in de bergen

De uv-straling is, hoog in de bergen, een stuk sterker dan in Nederland. Door de sneeuw die er ligt in de bergen, wordt het licht ook nog eens weerkaatst. Daardoor kunnen de ogen nog een extra keer in aanraking komen met de uv-straling.

Gevaar uv-straling

Hoe gevaarlijk is die uv-straling eigenlijk? De schade aan het oog door uv-straling bouwt zich op, net als bij huidkanker. Het zonlicht beschadigt het bindvlies, hoornvlies, de lens en het netvlies. Teveel zonlicht kan leiden tot een slechter zicht, maar zorgt ook voor een grotere kans op oogziekten zoals maculadegeneratie en staar.

Bescherm de ogen

Gaat u op wintersportvakantie? Bescherm uw ogen dan extra goed! Door een goede zonnebril op te zetten voorkomt u de kans op schade.

Let bij het kopen van een zonnebril op het volgende:

  • Neem een bril met 100% uv-bescherming.
  • Zorg dat de bril goed aansluit bij het gezicht. Zo voorkomt u dat er zonlicht onder of langs de bril gaat.
  • Kijk bij een bril naar de Europese CE-markering. Bij een bril voor de wintersport is het belangrijk om een bril met CE-markering 3 of 4 te hebben.