Ontwikkeling en samenwerking in oogheelkundig onderzoek hoog op de agenda van Het Oogziekenhuis Rotterdam

Op vrijdag 4 oktober vond het CORR Ophthalmic Imaging Symposiumplaats in het World Trade Center (WTC) Rotterdam. Combined Ophthalmic Research Rotterdam (CORR) is een stichting die tien jaar geleden is opgericht om de samenwerking op het gebied van onderzoek tussen Het Oogziekenhuis Rotterdam en de afdeling Oogheelkunde van het Erasmus MC te bevorderen.

CORR Ophthalmic Imaging Symposium mede georganiseerd door Het Oogziekenhuis Rotterdam
CORR Ophthalmic Imaging Symposium mede georganiseerd door Het Oogziekenhuis Rotterdam

Oogheelkunde is een specialisme dat bekend staat om de vele beeldvormende (imaging) technieken. Het CORR imaging symposium bracht klinische, oogheelkundige onderzoekers met een imagingvraag samen met imagingonderzoekers die technologie ontwikkelen met klinische potentie.

Deze groepen spreken elkaar te weinig en weten onvoldoende wat er bij de ander leeft. Met dit symposium beoogde CORR nieuwe samenwerkingen op te zetten waarmee de oogheelkundige imaging binnen Nederland een impuls krijgt. Meer dan 100 bezoekers, waaronder onderzoekers met een klinische en met een technische achtergrond en bedrijven, zijn op het symposium afgekomen. De (inter)nationale wetenschappers en artsen van toonaangevende centra in de VS en Europa kwamen samen om de verbinding te maken tussen wat nodig is in de kliniek en wat nu al mogelijk is in laboratoria op het gebied van imaging. Zij lieten zich ’s ochtends inspireren door een aantal uitstekende internationale sprekers uit Europa en de VS en bespraken ’s middags in kleinere groepen de technische dan wel klinische aspecten van imaging-onderzoek.

Naast een update over kunstmatige intelligentie en nieuwe beeldvormingstechnologieën, sprak Hans Lemij, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam, over ‘Imaging for glaucoma: Towards clinical application’.

Koen Vermeer, directeur van het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (R.O.I.): “Het was geweldig om te zien hoe alle partijen die benodigd zijn voor het verbeteren van diagnostiek en behandeling aanwezig waren. Oogartsen, (technisch) onderzoekers en het bedrijfsleven hebben elkaar kunnen vinden en ik ben ervan overtuigd dat dit symposium de aanzet heeft gegeven tot nieuwe samenwerkingen in Nederland”.

Hoewel het symposium als een eenmalig evenement bedoeld was gaven verschillende deelnemers spontaan aan volgend jaar graag weer te komen.