Oogarts Koorosh Faridpooya levert bijdrage aan handboek operatierobots

Koorosh Faridpooya op de operatiekamerOperatierobots zijn nog lang niet vanzelfsprekend maar wel sterk in opkomst. Elsevier, een van de grootste uitgevers van wetenschappelijke literatuur, heeft eind september een handboek voor robotchirurgie (Handbook of Robotic and Image-Guided Surgery) uitgebracht. Hét handboek voor het gebruik van robots in de geneeskunde in de toekomst. Oogarts Koorosh Faridpooya heeft, samen met 168 andere onderzoekers uit 19 verschillende landen, meegeschreven aan dit handboek.

Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam wordt sinds mei 2019 als proef een robot ingezet voor netvliesoperaties. Dit was wereldnieuws omdat een operatierobot nog nooit eerder was ingezet tijdens een volledige oogoperatie. Drs. Koorosh Faridpooya is al sinds het begin van de ontwikkeling van de robot betrokken bij de ontwikkeling van de operatierobot voor de oogheelkunde .

In het boek van maar liefst 744 pagina’s staat beschreven wat voor weg de operatierobot heeft afgelegd. Er wordt onder andere uitleg gegeven over de technologie achter de robots en over de rol die de robot in het vakgebied zal innemen. Het boek is  zo geschreven dat het voor ingenieurs zonder medische kennis goed te begrijpen is, maar ook dat artsen zonder enige technologische kennis het boek zonder vraagtekens kunnen lezen. Dit boek zal in de toekomst dan ook worden ingezet als referentie en als handvat voor het ontwikkelen van nieuwe robots over de gehele geneeskunde.

Kort om het is een boek dat veel licht zal schijnen op de nieuwe technologie.

Meer informatie over dit boek is te lezen op de website van de uitgever.