Oogarts Tjeerd de Faber ontvangt wereldwijde erkenning voor zijn werk

Op vrijdag 9 september heeft Tjeerd de Faber, kinderoogarts van Het Oogziekenhuis Rotterdam,  de “Bielschowksy Lecture” gegeven in Cancun, Mexico, voor de Wereld Strabismus Organisatie (International Strabismological Association - ISA).

In de lezing met de titel “Adventures of a Strabismologist; de Art tot make it Straight”, gaf de Faber een overzicht van bijzondere oogheelkundige patiënten die tot een beter inzicht en behandelingen hebben geleid. Ook werden oogletsels door vuurwerk besproken, net als de sterke afname van deze letsels door het landelijke verbod op vuurwerk tijdens de laatste 2 jaarwisselingen vanwege corona.

De erelezing vindt eens in de 4 jaar plaats en wordt gehouden door een senior strabismologist die wereldwijd erkenning heeft gekregen voor zijn werk. Net als zijn opleider Gunther K. von Noorden, die in 1970 de eerste lezing gaf, mocht de Faber als 15e arts de lezing in Mexico voor zijn rekening nemen.

De lezing is vernoemd naar Alfred Bielschowsky, een prominente Duitse universiteitsoogarts die in 1936 naar de Verenigde Staten emigreerde en een erfgoed van wetenschappelijke observatie, ontdekking en expositie vestigde dat een kritische katalysator werd voor toekomstige vooruitgang. De ontvanger van de prijs wordt gekozen door de ISA Bielschowsky Lecture & Linksz Award Committee. Dr. De Faber ontving voor deze lezing een mooie blijvende herinnering.

Prijs lezing